De toekomst van de race op Monza lijkt toch weer in gevaar, ondanks dat de plek van de Grand Prix van Italië op de kalender relatief veilig lijkt doordat Mugello en Imola als alternatief worden genoemd.

Formula One Testing, Mugello, Scarperia, Italy, Thursday 3 May 2012 - Oliver Turvey (GBR), McLaren Mercedes

In 2012 werd er op Mugello getest.

Eind 2015 leek het zeker dat de toekomst van de – eerder in gevaar gekomen – race op het circuit van Monza was veiliggesteld. Een wetswijziging heeft het immers mogelijk gemaakt dat de Automobile Club d’Italia in de race mag investeren, wat de organisatie van de Italiaanse Grand Prix extra financiële armslag heeft gegeven. In onderhandelingen met Formule 1-exploitant Bernie Ecclestone kan dat nooit kwaad, maar Motorsport.com bericht nu dat de toekomst van de race toch in gevaar is, in ieder geval waar het Monza betreft.

Imola mogelijk vervanger van Monza

De Formule 1 racete in 2006 voor het laatst op Imola.

Volgens Motorsport.com heeft Ecclestone de nodige vraagtekens gezet bij de financiering van broodnodige renovaties die Monza heeft beloofd te doen. Daarnaast zou de grote commerciële baas van de Formule 1 twijfels hebben over hoe financieel stabiel de organisatie is die het circuit uitbaat.

Als gevolg hiervan zou Ecclestone later deze maand met de circuitbazen om de tafel willen, om garanties te krijgen voor de toekomst. Mocht Ecclestone er niet uitkomen met Monza, dan zou de Formule 1 echter wel eens kunnen uitwijken naar Mugello of Imola, zo wordt nu bericht. De Automobile Club d’Italia zou de Grand Prix van Italië namelijk absoluut niet willen laten verdwijnen, zeker niet nu het net is toegestaan hier extra in te investeren. Monza heeft overigens sowieso nog een contract voor 2016 om de Italiaanse Grand Prix te organiseren.