Lewis Hamilton heeft, mede dankzij een éénstopper, de Grand Prix van Spanje en daarmee zijn 88ste overwinning op zijn naam geschreven. Max Verstappen profiteerde van een slechte start van Valtteri Bottas en pakt de tweede plaats.

Hamilton heeft een goede start en kan wegrijden terwijl Verstappen optimaal profiteert van de slechte start van Bottas, die ook nog Stroll aan zich voorbij moet laten gaan. De Fin kan echter relatief snel afrekenen met de Canadees maar kan niet echt de aansluiting bij Verstappen vinden. Verstappen verliest dan steeds meer tijd en meldt meermaals op de boordradio dat zijn banden eraan zijn. De Nederlander maakt in ronde 21 zijn pitstop en gaat naar de mediums, de Mercedessen volgen daarna.

Halverwege de race meldt Verstappen plots dat het donker wordt in bocht 4 en de regenbuien lijken het Circuit de Barcelona-Catalunya te naderen. De Nederlander krijgt echter te horen dat de buien overwaaien en maakt een tweede pitstop. Uiteindelijk maken ook Hamilton en Bottas ook een tweede stop, waarbij de volgorde onveranderd blijft. Bottas maakt dan nog een late derde pitstop om voor de snelste rondetijd te gaan, al heeft hij die op dat moment al op zijn naam staan.

Achter de kopgroep ‘volgen’ de Racing Points, die op een ronde achterstand van Hamilton over de streep komen. Pérez krijgt echter een tijdstraf van vijf seconden voor het negeren van de blauwe vlaggen, maar teamgenoot Stroll zorgt ervoor dat Vettel, die een éénstopper waagt, niet binnen de vijf seconden kan komen. Stroll pakt echter wel zijn vierde plek af omdat hij op drie seconden van zijn teamgenoot eindigt. Vettel zakt uiteindelijk terug tot de zevende plaats nadat thuisrijder Sainz hem net als Stroll nog inhaalt. Verstappens teamgenoot Albon eindigt op de achtste plaats, ook op ruim een minuut van de Nederlander en nipt voor Gasly.

Vettels teamgenoot Leclerc heeft het halverwege de race aan de stok met Norris en lijkt zich op te maken voor een inhaalactie op de Brit, maar de Monegask staat plotseling stil in de laatste chicane. Zijn motor blokkeert maar hij kan zijn weg weer vervolgen, al zijn de problemen te groot en is hij de eerste en enige uitvaller.

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Motorsport Images