De Grand Prix Drivers’ Association (GPDA), de coureursvakbond, heeft in een verklaring uitleg gegeven over de gang van zaken in Saoedi-Arabië nadat er een raketaanval plaatsvond nabij het circuit in Jeddah. Zij laten daarin weten dat het een ‘stressvolle dag’ was voor de coureurs, maar dat ze na gesprekken met de F1-top en Saoedische regeringsministers hebben besloten om dit weekend toch te racen.

“Gisteren was een lastige dag voor de Formule 1 en een stressvolle dag voor ons coureurs”, laat de GPDA in een verklaring weten. “Wellicht is het moeilijk om te begrijpen dat, als je nooit in een Formule 1-auto op een snel en uitdagend circuit als Jeddah hebt gereden, het als coureur lastig is om volledig geconcentreerd te blijven en menselijke zorgen te ontnemen terwijl je de rookwolken van het incident ziet.”

Lees ook: De gekunstelde radiostilte van Verstappen, Hamilton en co. na de raketaanval: ‘De vrijdag was oké’

“We hebben daarop ook lange discussies gevoerd met de coureurs, de teambazen en de meeste mensen die deze sport runnen”, vervolgt de GPDA. “Een grote verscheidenheid aan meningen werd gedeeld en besproken en nadat we naar de Formule 1-top en de Saoedische regeringsministers hebben geluisterd, die hebben uitgelegd dat de veiligheidsmaatregelen naar het hoogste niveau zijn opgeschaald, was de uitkomst dat we vandaag gaan trainen en kwalificeren en zullen racen op zondag. We hopen daarom dat deze editie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië herinnerd wordt voor de goede race en niet voor het incident dat gisteren plaatsvond.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Unanimiteit bij teams

Opmerkelijk is dat de GPDA het hier over een ‘incident’ heeft nadat op verzoek van de FIA vrijdag al alle mediasessies in de avond niet doorgingen vanwege de ontstane situatie. Ook de Formule 1 en de FIA kwamen vanochtend met een verklaring. “Na het geruchtmakende incident dat vrijdag in Jeddah plaatsvond, hebben alle betrokkenen, de Saoedische overheidsinstanties en veiligheidsdiensten uitvoerig overleg gepleegd en de verzekering gegeven dat het evenement veilig is. Met alle belanghebbenden is afgesproken om tijdens het evenement en in de toekomst een duidelijk en open dialoog te voeren.”

De Formule 1 besloot vrijdag naar aanleiding van de raketaanval op een oliedepot van Aramco, een van de partners van de F1, in Jeddah een extra vergadering te beleggen. Samen met de FIA hielden zij gesprekken met de lokale autoriteiten, die de veiligheid van iedereen op en rondom het circuit garandeerden. Daarop besloot de Formule 1 om de Grand Prix van Saoedi-Arabië door te laten gaan. Ook de teambazen waren unaniem akkoord gegaan met de voortzetting van het raceweekend.

Lees ook: Paddockpraat: ‘F1 beroept zich op een schijnveiligheid na raketaanval in Jeddah’

Daarmee was het echter nog niet gedaan. De twintig coureurs, die aanwezig waren bij de extra vergadering, bleven nog samen om de situatie te bespreken. Er gingen al geruchten dat sommige coureurs zich voor de tweede vrije training er niet prettig bij voelden om door te gaan en het feit dat het gesprek ruim vier uur duurde duidde erop dat er inderdaad wat twijfels waren bij sommige coureurs. Een boycot leek op tafel te liggen, maar later voegden Formule 1-baas Stefano Domenicali en algemeen directeur Ross Brawn zich bij de groep om de situatie verder te bespreken. Even later kwamen ook weer wat teambazen aanschuiven. De gesprekken duurden uiteindelijk tot 03:00 uur in Jeddah, waarna besloten werd om het raceweekend volgens planning voort te zetten.