Voorzitter van de Formule 1 ‘vakbond’ Pedro de la Rosa gaat met FIA-afgezant Charlie Whiting in gesprek over de zaak-Hartstein, zegt hij tegen Autosport.

De la Rosa geeft aan dat de coureurs ‘verrast’ zijn door het uitblijven van contractverlenging voor Gary Hartstein, de F1-dokter sinds 2005. “We willen graag een dokter die we kennen, die we vertrouwen en die ervaren is”, zegt hij. “Helaas zijn er daar niet veel van. Maar voordat ik vragen ga beantwoorden, wil ik eerst horen wat de FIA denkt.”

De Spanjaard wil graag weten wat de plannen van de FIA zijn en wil de beslissing om het contract van Hartstein niet te verlengen, bespreken. “We hopen op een bevredigend antwoord”, aldus De la Rosa. “Alle coureurs voelen zich veilig in de handen van Hartstein. Wij vertrouwen hem en willen graag met hem verder.”

Hartstein liet eerder weten geen reden te hebben gehad voor de beslissing. Hij begon in 1990 in de Formule 1 te werken en volgde in 2005 professor Sid Watkins op als officiële F1-dokter. De FIA heeft nog niet gereageerd of een vervanger aangesteld.

Hartstein is ontzettend teleurgesteld in de beslissing van de FIA. Hij deed zijn werk met veel passie. Tegenover Formule 1 verklaarde de dokter zich gesteund te voelen door de reactie van de coureurs en hoopt hij stiekem dat de FIA het besluit terug draait. “Het is ontzettend fijn om te horen dat de jongens mijn werk zo waarderen. Het is jammer dat het op deze manier moet eindigen want ik was graag door gegaan. Misschien dat het iets uitmaakt dat de coureurs hun steun in mij hebben uitgesproken, al durf ik daar eigenlijk niet op te hopen.”