Romain Grosjean denkt dat 2015 zijn beste seizoen in de Formule 1 was. “Ik heb het gevoel dat ik geregeld meer uit de auto heb gehaald dan erin zat”, verklaart hij tegenover Autosport.

In zijn laatste seizoen voor Lotus scoorde Grosjean – die volgend jaar voor nieuwkomer Haas uitkomt – 51 punten. De coureur die mede dankzij een sterke podiumfinish op Spa-Francorchamps aan dat totaal kwam, eindigde daarmee als elfde in het WK. In 2012 en 2013 deed hij het qua punten en eindklasseringen beter voor Lotus, maar de Fransman denkt dus toch dat 2015 zijn beste jaar was.

“Wat het rijden en afstellen van de auto betreft was dit het beste seizoen uit mijn carrière”, meent hij. “Er speelde achter de schermen veel bij het team en we hebben de auto niet zoveel kunnen ontwikkelen als gewild, maar ik heb het gevoel dat ik er geregeld meer uit heb gehaald dan erin zat.” 

“Als je naar mijn kwalificatieresultaten kijkt en die vergelijkt met die van mijn teamgenoot Pastor Maldonado, is duidelijk te zien dat ik elke keer dat het telde het beste uit de auto wist te halen. Dat was afgelopen jaar ook vaker het geval dan in het verleden”, stelt Grosjean.

Grosjean sloot zijn tijd bij Lotus af met een negende plek in zjin laatste race voor het team. “Het was maar een negende plek, maar meer zat er niet in met de auto waar we over beschikten, dus het voelde als een overwinning voor ons”, vertelt de coureur die er blij is dat hij ‘afscheid kon nemen met een hoogtepunt’. “Daarnaast ben ik er trots op dat we de zesde plek bij de constructeurs hebben behouden”, zegt hij. “Dat was belangrijk voor me.”

Afscheid nemen van Lotus valt Grosjean zwaar, want zijn tijd bij het team uit Enstone vormde ‘een belangrijk hoofdstuk’ in zijn leven. “Maar ik geloof dat het volgende hoofdstuk net zo mooi of zelfs nog mooier kan worden”, besluit hij hoopvol.