Na een jaar aan de zijlijn bij Ferrari keert Esteban Gutiérrez in 2016 terug achter het stuur. Bij Haas, dat hij door zowel zijn eerdere Formule 1-ervaring als de bij Ferrari geleerde lessen denkt te kunnen helpen.

Gutiérrez reed in 2013 en 2014 in totaal 38 Grands Prix voor Sauber, waarin hij 7 punten scoorde. In 2015 was hij testrijder bij Ferrari, waar hij naar eigen zeggen veel heeft geleerd: “Ik ben Ferrari erg dankbaar voor de kans die ze me hebben geboden. Ik heb er veel geleerd, van een aantal van de beste mensen in de Formule 1, waaronder de beste monteurs en engineers, twee wereldkampioenen en de beste teambaas in de sport.”

“Dankzij al deze mensen heb ik veel kunnen bijdragen als testrijder en veel ervaring opgedaan”, vervolgt de Mexicaan, die nu dus naar Haas vertrekt: “Er wacht me daar een grote uitdaging, waar ik me zeer op verheug.”

“Ik geloof verder dat ik ook bij Haas veel kan bijdragen, want ik beschik over veel kennis over de gehele aandrijflijn”, stelt hij. “Dit omdat ik altijd met Ferrari-motoren en -versnellingsbakken heb gereden, zowel voor als na de grote reglementswijziging van 2014, die gepaard ging met de komst van de hybride V6-turbokrachtbronnen. Ik ken alle procedures en heb de ontwikkeling van dichtbij meegemaakt, wat denk ik zeer waardevolle kennis is.”