Esteban Gutiérrez wordt vrijdag bekendgemaakt als coureur bij HaasF1, dat volgend jaar zijn entree maakt in de Formule 1.

HaasF1 strikte eerder al Romain Grosjean als eerste rijder. Teambaas Günther Steiner en eigenaar Carl Haas lieten eerder al weten dat ze absoluut coureurs wilden met Formule 1-ervaring. Gutiérrez voldoet aan die eis. Hij reed in 2013 en 2014 voor Sauber, met weinig succes overigens. Een zevende plaats in de GP van Japan in 2013 was zijn enige finish in de punten. Dit jaar is de Mexicaan reservecoureur bij Ferrari, waarmee HaasF1 een samenwerkingsverband is aangegaan. Hoewel HaasF1 in augustus nog liet weten met tien coureurs in gesprek te zijn, was al gauw duidelijk dat één van de twee coureurs door Ferrari aangedragen zou worden. Dat hield in Esteban Gutiérrez of Jean-Eric Vergne. Gutiérrez is met zijn Mexicaanse roots ongetwijfeld beter te vermarkten voor een Amerikaans team.

Het aantal vrije cockpits in de Formule 1 wordt daardoor beperkt tot de twee stoeltjes bij Manor, ervan uitgaande dat er bij Red Bull en Toro Rosso niets verandert. Het gevecht om een plek bij Manor is groot. Dit jaar is er met de Marussia-bolides geen eer te behalen, maar in 2016 moet er een nieuwe wagen komen, die wordt bovendien aangedreven door een Mercedes-krachtbron. Niet alleen de huidige coureurs Steven, Merhi en Rossi zijn kandidaten, ook Kevin Magnussen en DTM-kampioen Pascal Wehrlein zijn in beeld.