Het Haas Formule 1-team en titelsponsor Rich Energy stoppen per direct hun samenwerking in de Formule 1. De energiedrankfabrikant was sinds dit seizoen de titelsponsor van het Amerikaanse team, maar sinds de Grand Prix van Engeland ontstonden er breuken door Rich Energy-ceo William Storey.

”Het Haas Formule 1-team en Rich Energy hebben vriendschappelijk besloten om hun samenwerking in het Formule 1-wereldkampioenschap per direct stop te zetten”, zegt het Haas F1 in een verklaring. ”Hoewel we substantiële merkherkenning en aanzienlijke bekendheid door het titelpartnerschap genoten, zal een bedrijfsherstructureringsproces bij Rich Energy de noodzaak inzien van een herziene wereldwijde strategie.”

”Als gevolg daarvan hebben Haas F1 en Rich Energy besloten om de bestaande partnerschap te stoppen, omdat we inzien dat dat de beste optie is voor beide partijen. Haas F1-team wil de aandeelhouders van Rich Energy bedanken en succes wensen”, sluit het Amerikaanse team de verklaring af.

De voormalig-ceo van Rich Energy, William Storey. Op zijn pet staat het oude logo met het gewei van Rich Energy, wat vanwege de verloren rechtszaak tegen Whyte Bikes uit het logo verwijderd moest worden. Foto: Motorsport Images

Commotie in Engeland
In aanloop van de Grand Prix van Engeland kwam opeens een opmerkelijke Tweet vanaf het account van Rich Energy. De twee partijen zouden per direct de samenwerking stopgezet hebben. De energiedrankfabrikant gaf de tegenvallende resultaten van het team in Oostenrijk de schuld, maar noemde de Formule 1 ook ‘politiek correct’.

Haas-teambaas Günther Steiner was verbaasd over de Tweet, en maakte bekend dat Rich Energy nog gewoon de titelsponsor was. ”Het bericht kwam wel als een verrassing”, zei Steiner. Een deel van de aandeelhouders kwam in verlegenheid door de Tweet, en besloot om met een verklaring te komen. Zij probeerden de ‘PR-puinhoop’ op te ruimen en wilden de relatie met Haas redden. Het werk van de ‘rogue persoon’, die de Tweet verstuurd heeft, werd dan ook afgekeurd.

Foto: Motorsport Images

‘Paleiscoup mislukt’
Een korte 24 uur later volgde opnieuw een Tweet, dit keer met een reactie van Storey. ”De belachelijke verklaring van een minderheid van de aandeelhouders, die het gezellig hebben met Red Bull en Whyte Bikes, is lachwekkend. Hun poging tot een paleiscoup is mislukt. Ik beheer alle activa van Rich Energy en heb de steun van de belangrijkste aandeelhouders”, aldus William Storey.

Na de ontstane commotie vertrok Storey bij Rich Energy. ”William Storey, oprichter van Rich Energy, heeft zijn meerderheidsbelang in het bedrijf verkocht aan derden. Dit was vol afkeer van het dubbelzinnige gedrag van de minderheid aandeelhouders. Zoals Arnold Schwarzenegger zei: He’ll be back!”, aldus de Tweet via het Rich Energy-account. Rich Energy veranderde daarna van naam naar Lightning Volt, al bestaat Rich Energy nog steeds als bedrijf.

Rich Energy stond snel onder druk vanwege een rechtszaak tegen de Britse fietsenmaker Whyte Bikes, omdat de energiedrankfabrikant het logo gekopieerd zou hebben. De rechter stelde Whyte Bikes in het gelijk, waardoor het gewei uit het logo van Rich Energy verwijderd moest worden.