Haas-teambaas Günther Steiner had gedacht dat Esteban Gutiérrez qua punten dichter bij teamgenoot Romain Grosjean zou staan, maar rekent dit de Mexicaan niet volledig aan.

28 – 0. Dat is na zeventien races de tussenstand tussen Grosjean en Gutiérrez, in het voordeel van Grosjean. Haas ging er vooraf niet volledig van uit dat het dit jaar punten zou scoren, zo geeft teambaas Steiner toe tegenover Motorsport.com, maar met de wetenschap – en punten voor Grosjean – van nu, had het volgens Steiner ook wel wat meer van Gutiérrez verwacht.

“Als we vooraf hadden geweten dat we punten zouden kunnen scoren, hadden we gehoopt dat het gat tussen Romain en Esteban wat kleiner zou zijn. We hadden in dat geval vermoedelijk punten verwacht van Esteban”, erkent Steiner, die Gutiérrez de nul achter zijn naam niet volledig aanrekent: “Want in de eerste reeks races had hij met veel problemen te maken”, doelt hij op de races waarin Grosjean het merendeel van zijn punten scoorde.

“Niemand is echter meer teleurgesteld over het uitblijven van punten dan Esteban zelf”, weet Steiner. “Als coureur vindt hij het uiteraard niet fijn dat zijn teamgenoot 28 punten heeft en hij nog niks. Het is namelijk een groot verschil”, stipt Steiner aan, net zoals hij aangeeft dat Haas ’teleurgesteld’ is: “Maar het valt Esteban niet allemaal aan te rekenen.”

Of Gutiérrez contractverlenging krijgt, wordt volgens Steiner nu besproken. “Het gaat niet alleen om de punten, maar om veel verschillende factoren”, beklemtoont de teambaas van Haas. Gene Haas, de eigenaar van het team, verklaart ondertussen ten overstaan van Autosport dat het Amerikaanse team mogelijk tot het eind van het jaar wacht om haar rijderskeuze voor 2017 te maken.

Grosjean ligt officieel nog niet vast, maar achter de schermen schijnt zijn aanblijven een gedane zaak te zijn. Over Gutiérrez zegt Haas dat het team zijn naam nog niet heeft uitgevlakt. “We zijn happy met onze huidige coureurs, ook met Esteban. Hij is nog niet afgeschreven of wat dan ook. Er zijn nog vier races te gaan waarin we de situatie verder willen evalueren.”