*

Haas verliest beroep, diskwalificatie Grosjean in Monza definitief

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

2 november 2018 10:52

Haas verliest beroep, diskwalificatie Grosjean in Monza definitief
Sutton Images

Het is Haas niet gelukt om de diskwalificatie van Romain Grosjean in Italië terug te draaien. Een beroep dat donderdag in Parijs plaatsvond heeft geen andere beslissing opgeleverd van de FIA.

Grosjean reed tijdens de race op Monza naar de zesde positie, goed voor acht belangrijke punten. Na de race tekende concurrent Renault echter protest aan tegen Grosjeans auto, omdat de vloer van zijn Haas niet legaal zou zijn. Na het bekijken van de bewijsstukken concludeerde de FIA inderdaad dat Grosjeans auto niet conform de reglementen was: hij werd gediskwalificeerd.

Haas was het niet eens met die beslissing; teambaas Guenther Steiner liet daags na de race weten dat het team in beroep zou gaan. Het beroep vond donderdag in Parijs plaats. Alle betrokkenen mochten daar nog eens hun verhaal doen. De FIA meldt naar aanleiding van die bijeenkomst dat de diskwalificatie gehandhaafd is; Grosjeans vloer was illegaal en dus is hij zijn punten uit de Grand Prix van Italië definitief kwijt.

Lees ook: Grosjean verliest zesde plek na diskwalificatie, Haas in beroep

In de huidige stand bij de teams heeft Renault 114 punten, terwijl bij Haas de teller op 84 staat. Met nog twee races te gaan is dat verschil nagenoeg onoverbrugbaar; het was voor Haas dan ook een flinke meevaller geweest als het team de acht punten toch gekregen had.

Haas heeft inmiddels gereageerd op de beslissing van de FIA. “Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat we ons beroep niet gewonnen hebben”, aldus Steiner. “We gaan nu gewoon verder en kijken naar de twee laatste races van het jaar. Daar zetten we het gevecht op de baan voort om meer punten te scoren en ons beste Formule 1-seizoen tot nu toe af te sluiten.”

Bij Renault is men uiteraard te spreken over de beslissing van de FIA. “Technische regels, en zeker regels die ingevoerd worden voor veiligheid, moeten streng nageleefd worden”, aldus Nick Chester. “We zijn tevreden met de beslissing en willen de rechtbank en de FIA bedanken voor hun werk in deze zaak. Het team is nu gefocust op het slot van het seizoen.”

Lees meer over

Grosjean Haas