Kevin Magnussen scoorde in China Haas’ eerste punten van het jaar. Teamgenoot Romain Grosjean is volgens het team ook zeker in staat punten te pakken, dus Haas wil nu met twee auto’s gaan scoren.

In 2016, het debuutjaar van de Amerikaanse formatie, lukte dat Haas geen één keer. Grosjean scoorde toen alle 29 punten die Haas verzamelde. Zijn toenmalige teamgenoot Esteban Gutiérrez bleef op nul staan.

Voor de eerste race van 2017 kwalificeerde Grosjean zich vervolgens als zesde, maar voorkwam een waterlek een op basis van pace zeker lijkende puntenfinish. In China scoorde Magnussen daarna vier punten voor Haas.

“In Australië grepen we naast de punten, terwijl we er in China met maar één auto bij zaten, maar we kunnen nu met beide auto’s gaan scoren”, denkt Haas-teambaas Günther Steiner. “Het ziet er dus niet slecht uit, zou ik zeggen.”

Het is voor Haas natuurlijk wel zaak de auto goed door te ontwikkelen, maar daar werkt het volgens Steiner ook aan. “We hebben al een schema opgesteld voor tot aan de zomerstop en daar houden we ons ook aan.”

De Grote Prijs van Bahrein, de volgende op de kalender, was in 2016 overigens Haas’ beste van het jaar, met een vijfde plek van Grosjean. “Dat was een speciale race en de baan bevalt me goed, ik ben dol op Bahrein”, vertelt hij.

Grosjean stond ook al twee keer op het podium in Bahrein, in 2012 en 2013 werd hij derde voor Lotus. Magnussen scoorde er in twee deelnames nog niet, maar heeft zich volgens teameigenaar Gene Haas in China wel bewezen.

De Amerikaan noemt het ‘erg belangrijk voor Kevin’ dat de Deen daar punten scoorde. “Zeker nadat hij in de tweede helft van 2016 veel kritiek kreeg. Hij reed een erg goede race en heeft zijn punt gemaakt.”

Haas reageert hiermee op vermeende kritiek vanuit Magnussens vorige teams McLaren en Renault dat hij niet hard genoeg zou werken, al ontkende Magnussen dat soort feedback ooit direct uit die teams te hebben gekregen.