*

Häkkinen: ‘Kritiek op Verstappen was onterecht’

Robert Crone

Robert Crone

8 augustus 2016 12:32

Häkkinen: ‘Kritiek op Verstappen was onterecht’
Sutton Images

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen heeft toegegeven dat zijn kritiek op Max Verstappen twee jaar geleden onterecht was. 

In het eerste weekend dat Max Verstappen in een officiële sessie achter het stuur kroop in een F1-bolide bij de Grand Prix van Japan in 2014, werd hij door velen geprezen, maar ontving hij ook veel kritiek omdat hij ‘te jong’ zou zijn. Zo ook Mika Häkkinen: ”In de Formule 1 leer je niet, dan moet je er al staan. In de Formule 1 heb je niet de mogelijkheid om veel bij te leren.” Max Verstappen ging er toentertijd nuchter mee om en zei: ”Leeftijd is maar een getal.” De Nederlander kreeg gelijk en ongeveer anderhalf jaar later heeft Verstappen zijn eerste overwinning al op zak.

Mika Häkkinen kwam afgelopen weekend terug op de kritiek die hij toen uitte. De Fin zei tegenover het publiek van de Gamma Racing Day: ”Ik heb hem bekritiseerd toen hij in de Formule 1 kwam omdat ik hem te jong vond. Dat had ik mis, maar ik ben blij dat ik het verkeerd had. Ik begrijp nu beter wat jonge meisjes en jongens kunnen; ze zijn al veel eerder klaar voor de wereld dan ik dacht. Je moet hun laten spreken en luisteren naar wat zij te zeggen hebben.”

Jos Verstappen (NED) (left) was invited to test the Arrows FA14 and he met newly promoted McLaren race driver Mika Hakkinen (FIN). Formula One Testing, Estoril, Portugal, 27-29 September 1993.

Mika Häkkinen racete in hetzelfde tijdperk als de vader van Max, Jos Verstappen. Foto: Sutton Images.

Loftrompet voor Verstappen en Assen
Häkkinen benoemde drie essentiële ingrediënten die hetzelfde zijn gebleven sinds zijn tijd: talent, vastberadenheid en discipline. ”Max heeft dat overduidelijk voor elkaar en levert goed werk.” Zelf reed hij in een door Mercedes verleende AMG C63 tijdens de Gamma Racing Day en had hij nog een compliment voor circuit van Assen: ”Ik ben hier voor de eerste keer en de baan is leuk om op te rijden. Ik zou hier wel eens flat out op willen gaan.”