*

Häkkinen: ‘Leclerc leert harde lessen, waaronder dat Vettel geen watje is’

Daan de Geus

Daan de Geus

4 oktober 2019 09:13

Häkkinen: ‘Leclerc leert harde lessen, waaronder dat Vettel geen watje is’
Motorsport Images

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen is van mening dat toptalent Charles Leclerc de laatste tijd enkele ‘harde lessen’ leert bij Ferrari, waaronder dat zijn teamgenoot Sebastian Vettel ‘geen watje is’.

Dat schrijft Häkkinen, naar aanleiding van de Grote Prijs van Rusland en Ferrari’s teamorder-rel aldaar, in zijn column op gokwebsite Unibet.

Wat zich zondag in het Russische Sotsji afspeelde mag inmiddels bekend zijn, met Häkkinen die het als volgt ziet: “Na zijn vierde pole op rij te hebben gepakt, had Charles elk recht om een goed raceresultaat te verwachten, maar het ging al mis toen hij er voor de race mee instemde Sebastian een slipstream te geven naar de eerste echte bocht.”

“Charles stemde er zo mee in de leiding af te staan aan Sebastian, wat Sebastian de kans gaf de race te controleren, hetgeen hij perfect deed.” Vettel bouwde namelijk een voorsprong uit die volgens hem te groot was om Leclerc (zoals volgens Leclerc vooraf afgesproken) er gelijk weer langs te laten en gaf ook geen gehoor aan de oproep van het team om dat te doen.

Lees ook: Vettel verbaasd: ‘Ik heb voor de race met Charles gesproken, alles was duidelijk’

Pas bij de pitstops draaiden de rollen weer om, mogelijk doordat Ferrari Leclerc bewust vroeg naar binnen riep en Vettel langer buiten hield. Daarna sloeg het noodlot echter toe: Vettel viel direct na zijn stop uit en dat leidde tot de safetycar-fases die het Mercedes-duo uiteindelijk voorbij Leclerc én aan een één-twee zege hielpen.

“Er is nu sprake van spanning tussen de Ferrari-rijders, terwijl Charles ondertussen enkele harde lessen leert”, constateert Häkkinen, de wereldkampioen van 1998 en 1999. “Een van die lessen is dat Sebastian geen viervoudig wereldkampioen is geworden door een watje te zijn.”

“Vergeleken met Mercedes, is het teamwork bij Ferrari nog niet perfect”, durft de Fin naar aanleiding van de race in Rusland in zijn algemeenheid verder wel te stellen. “Ze zullen dat echter wel voor elkaar moeten krijgen als ze regelmatig willen gaan winnen, want het werkt nooit als er binnen een team zelf gevochten wordt”, besluit Häkkinen.

Lees ook: Uitloopstrook Koen Vergeer: Teamwork

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 14, lees je uiteraard meer over de frictie bij Ferrari en of er een vete in de maak is bij de Scuderia. FORMULE 1 nr. 14 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen! Daarnaast lees je alles over Max Verstappens optredens in Singapore en Sotsji én zijn verwachtingen voor Suzuka, terwijl we ook uitgebreid spreken met Nyck de Vries over zijn Formule 2-titel en Formule E-toekomst.

Gerelateerd