Eind 2019 loopt de huidige termijn van het bandenreglement af. Oud-Formule 1-coureur Mika Häkkinen ziet in de toekomst graag competitie op het gebied van banden, in tegenstelling tot de huidige situatie waarin er slechts één fabrikant is.

Pirelli is sinds 2011 exclusief bandenleverancier aan de Formule 1-teams. Eind 2019 loopt de termijn van het Italiaanse merk af. Naast Pirelli heeft ook het Zuid-Koreaanse Hankook bij de FIA aangegeven dat het interesse heeft om vanaf 2020 banden te leveren. Het is aan de FIA om te kiezen welke fabrikant de klus het beste kan klaren.

Mika Häkkinen

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen ziet graag dat de FIA het over een andere boeg gooit. Afgelopen weekend was de Fin aanwezig in Japan, waar hij tegenover Autosport zijn mening gaf over het betreffende rubber.

“Er is geen competitie. Er zouden ook andere bandenleveranciers moeten zijn, dat is de manier waarop competitie ontstaat”, waarmee Häkkinen doelt op een nieuwe bandenoorlog. De ex Lotus- en McLaren-coureur voegt toe: “Het is geen kritiek op het werk van Pirelli. We hebben competitie nodig, dat is spannend.”

Voorlopig is de wens van Häkkinen niet meer dan een gedachte. Tot en met ten minste 2024 houdt de FIA vast aan een enkele leverancier. Een bandenoorlog, zoals bijvoorbeeld tot 2006 het geval was met Michelin en Bridgestone, is daarom voorlopig van de baan.