Een wisseltruc tussen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas bracht Mercedes alsnog niet de gehoopte zege – of tweede plek – in Hongarije, waarna Hamilton zijn teamgenoot op het eind de derde plek terug gaf. “Ik ben een man van mijn woord.”

Eerder in de race was Hamilton echter juist een man van weinig woorden, want Mercedes had problemen met de radio en kon wel tegen de Brit praten, maar niet horen wat Hamilton terug zei. “Gelukkig deed de radio het op het eind echter weer”, vertelt Hamilton aan Sky Sports F1.

“Daarvoor zijn we er denk ik zo goed mogelijk mee omgegaan, ook al zat ik toen vast achter Valtteri en kon ik het team niet vertellen dat ik de snelheid had. Zo zat ik ronden lang vast, al kon ik toen ik de kans kreeg er voorbij te gaan wel laten zien dat ik de pace had.”

Mercedes’ wisseltruc werkte niet, waarna Hamilton P3 teruggaf aan Bottas.

“Ik gaf alles, maar kwam op een gegeven moment klem te zitten achter een achterblijver en toen kwam er ook vuil op mijn banden”, zegt Hamilton over de uiteindelijk mislukte truc van Mercedes om Bottas te vragen Hamilton er voorbij te laten om de Brit zo de kans te geven de Ferrari’s aan te vallen.

Aangezien het van posities laten wisselen van de coureurs niet succesvol uitpakte, ruilden Hamilton en Bottas in de slotronde weer om en finishte Bottas als derde. “Met oog op het WK was dat niet makkelijk, maar ik ben een man van mijn woord”, zegt Hamilton.

“Ik had namelijk gezegd dat ik Valtteri er weer langs zou laten als ik de Ferrari’s niet kon pakken. Hopelijk laat dit zien dat ik een teamspeler ben”, aldus Hamilton, die met P4 drie punten minder scoort dan als hij derde was gebleven. Zijn achterstand op Sebastian Vettel is nu veertien punten.

Bottas
Met de derde plek en vijftien bijbehorende punten op zak, komt Bottas op 169, terwijl Vettel en Hamilton er 202 respectievelijk 188 hebben. Bottas erkent dat hij zich wel even zorgde maakte of Hamilton en hij weer van plek konden wisselen: “Want het gat was op het eind vrij groot.”

“Ik had in de slotfase van de race ook veel last van achterblijvers en wat pech met waar ik ze tegenkwam. Ik moet Lewis dan ook bedanken dat hij me er weer langs liet, nadat ik hem eerder de kans had gegeven de Ferrari’s aan te vallen. Bedankt ook aan het team dat ze het toestonden.”