Lewis Hamilton heeft na afloop van de race in Monaco alsnog een tijdstraf opgelegd gekregen, maar hij blijft ondanks de twintig strafseconden gewoon als zesde geklasseerd staan.

Hamilton kreeg de straf opgelegd voor de aanrijding die hij vijf ronden voor het vallen van de vlag had met Williams-coureur Pastor Maldonado.

Hamilton poogde Maldonado te passeren bij Sainte Devote, de eerste bocht na start/finish. De McLaren-coureur en Williams-rijder kwamen daarbij met elkaar in aanraking, hetgeen einde oefening betekende voor Maldonado.

De stewards hebben Hamilton nu dus als schuldige aangewezen in dit incident. Normaal gesproken zou het Hamilton een drive-through hebben opgeleverd – zoals hij er ook eerder in de race al één ontving voor zijn rol in een aanrijding met Felipe Massa – maar omdat de race er al opzat op het moment dat de raceleiding met dit ordeel kwam, heeft men besloten twintig straftellen uit te delen.

Omdat Hamiltons voorsprong op Adrian Sutil, de nummer zeven van de race, echter groot genoeg is, blijft de uitslag ongewijzigd.

Behalve Hamilton heeft ook Kamui Kobayashi na afloop overigens nog een straf gekregen van de wedstrijdleiding. In het geval van de Japanner betreft het echter enkel een reprimande, oftewel een tik op de vingers. Hij behoudt zijn vijfde positie dus ook gewoon.