Mercedes-coureur Lewis Hamilton ziet zijn team dit weekend niet als favoriet en dicht die rol liever aan rivaal Ferrari toe. Volgens de Scuderia’s Sebastian Vettel wegen Ferrari’s sterkste punten echter niet zo zwaar in Mexico.

“We gaan dit weekend in met de wetenschap dat Ferrari enorm snel is – en dat dan vooral op de rechte stukken”, haalt Hamilton aan. Die rechte stukken spelen volgens de Brit ‘een belangrijke rol’ in de lay-out van Mexico’s Autódromo Hermanos Rodríguez. “Dus ik reken er dan ook niet op dat we hier pole pakken.”

Wat polepositions betreft is het sinds de zomerstop sowieso Ferrari wat de klok slaat: de eerste startplek werd bij alle vijf races sindsdien door één van de rode bolides bezet.

Lees ook: Ferrari vastbesloten pole-reeks voort te zetten: ‘Maar dan ook omzetten in winst’

Toch weigert Ferrari-coureur Vettel de favorietenrol namens zijn team op zich te nemen. Liever speelt hij de underdog door het belang van topsnelheid in Mexico af te zwakken. “Dat is niet het enige waar het hier om draait. Je hebt hier ook nog veel bochten, en de bochten die je hier hebt, liggen ons niet zo.”

‘Sterke punten niet zo’n groot voordeel’
Sowieso wordt Ferrari’s enorme motorvermogen in de eerste plaats misschien wel ingeperkt door de ligging van het Autódromo, ruim 2200 meter boven zeeniveau. De lucht is daardoor ijl, wat nivellerend kan werken qua motoren.

Mercedes en Ferrari doen de laatste tijd weinig voor elkaar onder.

Een ander sterk punt van Ferrari is de zogenaamde efficiëntie van de auto. Deze heeft relatief weinig luchtweerstand, waardoor hij makkelijk ‘door de lucht snijdt’. Daar staat tegenover dat hij ook relatief minder downforce genereert, en dat is in ijle lucht dan weer onhandig, aldus Vettel.

“Dat onze auto vrij efficiënt is, is hier wellicht niet zo’n voordeel”, erkent de Duitser zodoende, al acht hij Ferrari nou ook weer niet kansloos. “Ons totaalpakket is alsnog goed geschikt voor in elk geval een deel van de baan, al liggen andere stukken ons minder goed. We moeten maar zien hoe het gaat.”

Hamilton houdt hoop voor race
Wat dat betreft is ook Hamilton nog hoopvol, want hoewel hij niet op pole rekent, denkt de vijfvoudig wereldkampioen wel dat de race sowieso een ander verhaal kan worden dan de kwalificatie.

“We hebben de afgelopen weekends wel gezien dat de kwalificatie niet alles zegt”, zo kan hij met recht aanvoeren, met Mercedes dat ondanks het uitblijven van polepositions de laatste twee races heeft gewonnen. “Het gaat er vooral om te zorgen dat je een goede auto hebt voor de race.” Zeker met ook nog kans op regen voor het weekend in Mexico.

Lees ook: Toto Wolff: ‘Mexico draait om schadebeperking, is Mercedes’ lastigste race van de laatste vier’

Lewis Hamilton en Sebastian Vettel staan de TV-ploegen te woord.