*

Silly season al begonnen? Hamilton en Verstappen nog niet bezig met toekomst na 2020

Daan de Geus

Daan de Geus

7 december 2019 10:30

Silly season al begonnen? Hamilton en Verstappen nog niet bezig met toekomst na 2020
Motorsport Images

Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn slechts twee van de topcoureurs die na 2020 transfervrij zijn. Het belooft wat voor de rijdersmarkt voor 2021 en de bijbehorende silly season-verhalen, maar de wereldkampioen en nummer drie van 2019 zijn er naar eigen zeggen nog niet heel erg mee bezig.

Behalve voor Hamilton en Red Bull-rijder Verstappen, lopen ook de contracten Valtteri Bottas (Mercedes) en Ferrari’s Sebastian Vettel eind volgend jaar af. Dat betekent dat er bij alle drie de topteams – Mercedes, Ferrari en Red Bull – tenminste één zitje vrij is.

Tel erbij op dat onduidelijk is of de Ferrari-deal van Charles Leclerc doorloopt (al wordt algemeen aangenomen van wel) en Alexander Albon zijn toekomst nog moet veiligstellen bij Red Bull, en de stoelensdans om de topzitjes kan wel eens spannend worden. Zeker gezien de coureurs die nog niet bij een topteam zitten, ook op deze plekjes azen…

Voor 2021 zijn er plekjes vrij bij Mercedes en Ferrari.

‘Denk er niet te veel aan’
Leuk en aardig allemaal, maar Verstappen zelf ‘denkt er niet te veel aan’, zegt hij vrijdagavond op het FIA-gala. “Ik weet dat er mogelijkheden zijn na volgend jaar”, erkent hij. “En ik heb nog maar een contract voor een jaar, maar het belangrijkste is om te zien wat er aan het begin van het seizoen gebeurt en hoe het loopt. Daarna zien we wel verder”, zegt Verstappen, die er op heeft gehamerd dat Red Bull in 2020 sterk uit de startblokken komt.

Lees ook: Verstappen ‘nog niet heel erg bezig’ met rijdersmarkt voor 2021

Desgevraagd zegt de Nederlander nog altijd te geloven dat Red Bull het juiste team is om zijn droom – wereldkampioen worden – mee waar te maken. “Natuurlijk, daarom zit ik hier bij het team. Ze zijn bovendien al kampioen geworden in het verleden, dus het is geen wishful thinking. Volgend jaar gaan we dat ook proberen te bewijzen, al zal dat niet makkelijk worden.”

Gaat Hamilton voor rood?
Wie ook graag mag aanhalen dat kampioen worden ‘niet makkelijk’ is, is Lewis Hamilton. Toch heeft hij de klus al zes keer geklaard, waaronder vijf keer met het Mercedes-fabrieksteam. De 34-jarige Brit wordt sinds het slotweekend van het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi echter met klem in verband gebracht met Ferrari.
(tekst loopt door onder de foto)

Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton wordt met Ferrari in verband gebracht.

Dus, klinkt een vraag uit de zaal tijdens Hamiltons deel van de FIA-persconferentie, hoe zit dat? En wanneer verwacht Hamilton duidelijkheid over zijn toekomst? “Geen idee”, luidt Hamiltons respons. “Ik heb er niet te veel aandacht aan besteedt”, zegt hij, om daarna toch behoorlijk uit te weiden.

“Ik hou namelijk van de situatie waarin ik zit en van de mensen waar ik bij Mercedes mee werk. Ik ben ook al sinds m’n dertiende aan Mercedes verbonden. Ik kan me moeilijk voorstellen ergens anders te rijden. Als je ook ziet wat we hebben opgebouwd sinds ik bij het team kwam… We zijn nu de dominante macht in de Formule 1.”

Lees ook: Webber: ‘Verheug me voor 2020 op strijd tussen Hamilton, Verstappen en Leclerc’

Een van de steunpilaren van Mercedes’ Formule 1-team en succes is daarbij teambaas Toto Wolff, wiens toekomst echter eveneens onduidelijk is. Hij wordt – terwijl er ondertussen geruchten rondzingen dat Mercedes de koningsklasse wel eens kan verlaten – in verband gebracht met een hoofdrol in het bestuur van de Formule 1 zelf.

‘Soms is verandering goed’
Een succesvol Mercedes zonder Wolff, is dat denkbaar voor Hamilton? “Het zou denk ik niet hetzelfde zijn”, erkent hij. “Maar ja, Toto moet doen wat voor hem het juiste is, en voor mij geldt hetzelfde. Soms is verandering goed”, mijmert Hamilton, die het ‘een interessante tijd’ noemt.

Dat laatste komt ook omdat Hamilton weet dat iedereen wel voor Mercedes wil rijden. “Ik weet dat Toto veel telefoontjes krijgt van coureurs.” Want: “Iedereen wil winnen, iedereen wil deel uitmaken van zo’n winnend team als Mercedes.”

Lewis Hamilton en Toto Wolff hebben een goede relatie en echte vertrouwensband.

Haast om zelf een beslissing te nemen voelt Hamilton echter niet, en stress evenmin. “Want Toto en ik hebben altijd op een duidelijke manier gecommuniceerd. We hebben nooit geheimen voor elkaar gehad, en dat zal ook niet veranderen.”

Granaten
Teambaas Wolff omschrijft de geruchten ondertussen als ‘granaten’. “Die worden gegooid door de media, en soms pakken we ze op en dan ontploffen ze”, lacht hij. Serieuzer: “Het hoort allemaal bij het verhaal rondom de sport. Het is goed dat er van de winter gesprekken gaan worden gehouden”, zo lijkt hij op een toekomstdialoog met Hamilton te doelen, “maar tegelijkertijd spreken Lewis en ik er al constant over.”

“Ik verwacht geen verrassingen”, beklemtoont hij. En wat zijn eigen veelbesproken toekomst betreft? “Ik vat deze beslissing niet licht op en het gaat wat tijd kosten”, zo geeft hij toe dat hem een serieuze keuze wacht. Maar ook hier geldt: “Ik verwacht geen verrassingen.”

Lees ook: Wolff over Mercedes na 2021: ‘Alles wijst erop dat we blijven, maar het is geen gegeven’

Luister hier (via iTunes)