Lewis Hamilton zegt dat Ferrari minder snel is op de rechte stukken dit weekend. Ook Mercedes-teambaas Toto Wolff merkt op dat Ferrari minder sterk is op de rechte stukken, maar ze ontkennen dat dit te maken zou hebben met een nieuwe technische richtlijn die de FIA heeft uitgevaardigd.

Red Bull heeft volgens Auto Motor und Sport een aanvraag ingediend bij de FIA voor een systeem voor de brandstoftoevoer. De brandstoftoevoer wordt in intervallen gemeten en het systeem dat Red Bull voorstelde zou ervoor zorgen dat de brandstoftoevoer zou voldoen aan de reglementen op die meetpunten, terwijl er tussendoor juist meer brandstof toegevoerd zou kunnen worden dan toegestaan. In een technische richtlijn liet de FIA weten dat dit systeem niet legaal zou zijn.

Lees ook: Binotto: ‘Jammer dat teams twijfelen aan legaliteit van onze krachtbron’

Deze aanvraag komt te midden van toenemende twijfels bij teams over de legaliteit van de Ferrari-motor. De voordelen van Ferrari op het rechte stuk waren tijdens de kwalificatie minder dan de afgelopen races, al noteerden ze alsnog de hoogste topsnelheden. ”Het is interessant om te zien wat zich deze week ontvouwt”, zegt Lewis Hamilton. ”Ze hebben vandaag overduidelijk een beetje snelheid verloren. Het zal interessant zijn om te zien hoe dat verder gaat en hoe dat in de race zal uitpakken. Ze zijn over het algemeen nog steeds sneller op de rechte stukken”, aldus Hamilton.

Teambaas Toto Wolff ontkent dat de nieuwe technische richtlijn van de FIA de oorzaak is van het plotselinge verlies van snelheid bij Ferrari. ”Het is zeker zo dat de topteams qua topsnelheid dichter bij elkaar zitten dan normaal”, zegt Wolff. ”Maar ik geloof niet dat dit komt door een specifieke gebeurtenis. Het is een feit dat we onze eerste poleposition hebben gepakt sinds Duitsland. Ik vind het een goede zaak dat de FIA een heldere technische richtlijn heeft uitgevaardigd met zeer duidelijke bewoordingen. Dit is echter een standaardprocedure, het is al eens eerder gebeurd en maakt deel uit van de rol van het bestuursorgaan”, aldus de Mercedes-teambaas.

Hamilton start de race Amerikaanse Grand Prix vanaf de vijfde plaats. Teamgenoot Valtteri Bottas vertrekt vanaf poleposition en heeft nog een minimale kans op het kampioenschap. Daarvoor moet hij deze race winnen terwijl Hamilton buiten de top acht finisht.

Lees ook: Zo pakt Hamilton in Amerika zijn zesde wereldtitel

Foto: Motorsport Images