Zelf reed Lewis Hamilton vlak achter Valtteri Bottas toen deze in Q3 crashte in de laatste bocht, de Brit kreeg geen gele vlaggen te zien. Dat Max Verstappen deze vervolgens lijkt hebben genegeerd, kan op de afkeur van Hamilton rekenen. 

“Valtteri reed vlak voor me. Ik zag troep op de baan en ging daarom aarzelend op het gas. Op het moment dat ik realiseerde dat hij was gecrasht, was ik er al voorbij. Het is belangrijk dat de FIA streng optreedt bij dit soort vergrijpen. Er zouden immers marshals op de baan kunnen zijn (Hamilton is verteld dat er dubbel geel werd gezwaaid).”

Lees ook: Poleposition in gevaar: Verstappen moet zich bij wedstrijdleiding melden

Verstappen gaf naderhand toe niet te hebben afgeremd. “Het is niet goed als mensen daar achteloos mee om gaan”, zegt Hamilton daarover. “Bovendien hoefde hij niet eens voluit te gaan, want hij had al pole. Voor hetzelfde geldt stond Bottas of en marshal midden op de baan. We hebben er eerder in de GP2 in Monaco gezien hoe een marshal werd geraakt omdat een coureur de vlaggen negeerde. Rijders moeten de signalen respecteren.”

“Dat Red Bull zegt dat het nog geen geel was op de elektronisch borden is geen goed excuus. Het maakt niet uit waar het wordt getoond. Hij zei zelf nota bene dat hij het had gezien, maar besloot niet te reageren. En ook al is het enkel geel, moet je voorzichtig zijn. Op een lang recht stuk kun je in de verte wel zien of een auto aan de kant staat, maar in een blinde bocht weet je niet wat er komt.”

De wedstrijdleiding legde Verstappen voor het negeren van de gele vlag na lang beraad uiteindelijk een gridstraf van drie plekken op, waardoor hij zijn pole kwijtraakte en als vierde vertrekt.

Lees ook: Verstappen: ‘Je hoopt er stiekem altijd op, zo terugslaan is geweldig’