Mercedes heeft met de overwinning van Lewis Hamilton en de tweede plaats van Nico Rosberg de zo gewenste dubbeloverwinning op zak. Het is echter jammer dat een knokpartij uitbleef, al maalt de winnaar daar geen moment om.

Direct na de start leek het erop dat Lewis Hamilton opnieuw zijn kansen op een overwinning vroegtijdig in rook zag opgaan. Een beroerde start wierp hem terug naar de vierde plaats. Daarmee hield hij naar eigen zeggen de schade nog beperkt: “Ik ben blij dat ik niet nóg verder terugviel. Ik probeerde gas te geven voor wat ik waard was, maar de engine map die een degelijke start moet waarborgen, weigerde dienst.”

“Zodoende bekroop ook mij de angst dat een overwinning wéér aan mijn neus voorbij zou gaan, maar die gedachte moet je zo snel mogelijk opzij zien te zetten. Dat is me gelukt en gaandeweg kon ik de druk opvoeren bij Nico. Het team heeft me geweldig gesteund met informatie en adviezen, die ik als coureurs niet altijd op hoef te volgen. Zij vonden dat ik het best wat rustiger aan mocht doen, maar ik voelde dat ik de auto had om het gat naar mijn teamgenoot te dichten.”

Uiteindelijk kreeg Hamilton de overwinning in de schoot geworpen na een fout van Rosberg. Een gelukje voor Hamilton. “Het lijkt erop dat hij Nico niet altijd even constant presteert als hij onder druk staat, dus dat hoop ik vaker te kunnen doen”, glimlacht Hamilton.

Voor de rest van het seizoen zal Hamilton de benadering van een raceweekend voorlopig niet veranderen: “Ik zal stap voor stap blijven bekijken hoe en waar ik punten in kan lopen op Nico. Een probleem zit in een klein hoekje, zo bleek ook vandaag weer, dus wat dat betreft kun je nergens vanuit gaan. Maar aan de andere kant, het geeft wel meer voldoening om op deze manier te winnen, dan wanneer ik bij de start meteen was weggereden.”

Nico Rosberg
Waar Hamilton in zijn vuistje lacht om de fouten van Rosberg, kan de man in kwestie zichzelf wel voor zijn kop slaan: “Dat was een kostbare fout die ik maakte. Ik vergaloppeerde mezelf in een poging de opmars van Lewis te pareren, maar uiteindelijk kostte me dat dus de leiding.”

“Nu is Monza geen eenvoudige baan als het aankomt op het aanremmen van de bochten”, gaat Rosberg verder. “Maar dat mag geen excuus zijn. Dat is inherent aan racen op dit circuit en helaas ging ik tot twee keer toe in de fout. Het is zoals het is. Natuurlijk ben ik teleurgesteld met het resultaat, maar ook de tweede plaats levert veel punten op. Het is ook weer geen ramp. Het zijn maar zeven punten.”

Rosberg gaat ook nog in op het hernieuwde fluitconcert dat hij over zich heen kreeg tijdens de podiumceremonie: “Leuk is anders, maar ik heb dat niet in de hand. Ik hoop dat ze op een gegeven moment het verleden kunnen laten rusten. Ik heb mijn excuses aangeboden en meer kan ik niet doen.”