“Snelle rijders nemen risico”, dat is de mening van McLaren-coureur Lewis Hamilton. Maar begrijp hem alsjeblief niet verkeerd: “Ik breng andere coureurs echt niet in gevaar”, stelt hij met klem.

Hamilton viel dit jaar in Canada en België uit door aanrijdingen met andere coureurs en was ook in Maleisië, Monaco en tijdens de kwalificatie in België al betrokken bij (bots)incidenten met zijn collega’s.

De Engelsman heeft dan ook hevige kritiek aan zijn adres ontvangen aangaande zijn rijstijl. Volgens in- en outsiders rijdt hij te agressief en neemt hij teveel risico, maar Hamilton zelf vindt juist dat het nemen van risico erbij hoort als je een topcoureur wil zijn: “Ik denk dat het nemen van iets meer riscio de snellere coureurs van de iets minder snelle rijders onderscheidt”, verklaart hij tegenover persbureau Reuters.

“Ikzelf ben in ieder geval altijd een type geweest dat iets meer risico neemt, al weet ik niet precies hoe dat komt”, vervolgt Hamilton, waarna hij benadrukt dat hij de veiligheid daar absoluut niet bij uit het oog verliest: “Ik bedoel daarmee niet dat ik risico neem ten koste van andere coureurs, maar gewoon dat ikzelf bereid ben om iets verder te gaan.”

“Ik denk er ook best over na als er iets fout gaat op de baan of als andere rijders kritiek op me hebben, zoals bijvoorbeeld in Monaco het geval was, maar het is niet zo dat ik mijn hele aanpak en benadering daardoor ga veranderen”, geeft Hamilton wat meer inzicht in zichzelf. “Dit is nu eenmaal hoe ik ben en hoe ik race.”

“En risico hoort natuurlijk ook bij de sport die we beoefenen”, beklemtoont de Brit. “We zijn met driehonderd kilometer per uur op het scherpst van de snede aan het racen en dan is het onvermijdelijk dat er wel eens iets fout gaat of mensen met elkaar in aanraking komen, ook al probeer je dat natuurlijk te vermijden.”

“Het gaat dan ook om het vinden van een goede balans. Het is heus niet zo dat ik rondrij met de intentie om iemand anders z’n race te verpesten, maar ik wil iedereen die ik op de baan tegenkom gewoon verslaan.”

Hoewel hij nu dus duidelijk een eigen visie op het racen heeft, sluit de McLaren-coureur desondanks niet uit dat deze op den duur anders wordt. “Je ziet wel vaak dat coureurs dat scherpe randje een beetje kwijtraken als ze ouder worden of een gezin met kinderen hebben”, constateert hij.

“David Coulthard heeft me bijvoorbeeld wel eens verteld dat hij minder risico is gaan nemen toen het voor hem zover was, omdat hij zijn kind de dag na de race gewoon weer wilde zien”, herinnert Hamilton zich. “Ik ben nog jong en het is nog ver weg voordat ik me in zo’n positie bevind, maar misschien verandert er voor mij ook wel iets als het daar van komt.”

Vooralsnog blijft Hamilton zich echter optrekken aan de coureurs ‘uit vroeger tijden’, want die wisten volgens hem wel hoe er geracet moest worden: “Vroeger waren coureurs veel minder bang om risico te nemen. Het lijkt me geweldig om in een vorig tijdperk actief te zijn geweest als Formule 1-coureur.”