Rio Haryanto weet niet zeker of hij het hele seizoen voor Manor zal rijden. De Indonesiër heeft het budget dat Manor vraagt om het jaar vol te maken nog niet bij elkaar.

Dat erkent Haryanto in interview met Formula1.com. “Ik heb daar momenteel geen antwoord op”, is zijn reactie op de vraag of hij het hele seizoen voor Manor zal rijden, en wanneer daar duidelijkheid over zal zijn.

“Ik ga gewoon mijn best doen. Natuurlijk is het budget een issue, maar mijn management concentreert zich daar op, zodat ik me volledig op het racen kan concentreren.”

“Ik wil het gewoon zo goed mogelijk doen op de baan, want dat is goed voor mijn positie binnen Manor. Dat ik het jaar wil afmaken met Manor, mag namelijk duidelijk zijn.”

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Friday 13 May 2016 - Rio Haryanto (IDN), Manor Racing and Pascal Wehrlein (GER), Manor Racing

Haryanto (rechts) met op de achtergrond teamgenoot Pascal Wehrlein.

Om het resterende bedrag bijeen te krijgen dat Manor verlangt, naar verluidt zo’n vier miljoen euro, is de Indonesische staat in eigen land een SMS-actie gestart.

“Het is een idee van de overheid. Ze hebben me veel geholpen met mijn loopbaan en speelden ook een grote rol bij het bemachtigen van een Formule 1-zitje”, legt Haryanto uit. “Hopelijk kunnen ze me nu ook helpen hier te blijven.”

Volgens Haryanto heeft Indonesië de Formule 1 ‘omarmd’ sinds hij in de koningsklasse rijdt. Aangezien Indonesië het op drie na meest bevolkte land ter wereld is, is de SMS-actie volgens Haryanto vrij logisch.

“Dit is een goede manier om in te spelen op het enthousiasme dat Indonesiërs nu voor de Formule 1 hebben. De mensen willen dat ik goed presteer. Daarom steunen ze me, al had zelfs ik niet zoveel steun verwacht als ik nu krijg.”