Dat Sebastian Vettel zou uitgroeien tot een dominante kracht in de Formule 1, had Nick Heidfeld niet durven voorspellen toen zijn jongere landgenoot in 2006 en 2007 als testcoureur bij BMW werkzaam was.

Vettel werd, voordat hij bij Toro Rosso aan de bak ging, door Red Bull bij BMW gestald, waar hij als testrijder ook af en toe op de vrijdag aan het werk mocht.

Volgens Heidfeld deed Vettel dat werk naar behoren en was hij snel, maar liet hij nog niet zien een toekomstige (tweevoudig) wereldkampioen te zijn: “Dat hij de Formule 1 zou gaan domineren, was op dat moment nog niet te voorzien”, zegt Heidfeld tegen het Duitse Auto Bild.

“Met een lege tank was Sebastian namelijk wel altijd snel onderweg, maar vergeleken met mijn teamgenoot Robert Kubica en mijzelf, was hij te langzaam”, stelt Quick Nick.

“Sebastian deed het heus wel goed tijdens de vrije trainingen, maar zijn potentieel bleef voor ons nog verborgen, want er zat meer in de auto dan hij eruit wist te halen”, aldus Heidfeld, die denkt waarom hij wel weet waarom de destijds negentien- en twintigjarige Vettel langzamer was dan mogelijk: “Hij is heel slim, dus reed hij de auto net onder de limiet, zodat er niets fout of stuk zou gaan.”

Dat Vettel het later bij Toro Rosso – en nog later bij Red Bull – zo op zijn heupen kreeg en zijn ware kunnen liet zien, kan Heidfeld ook wel verklaren: “Daar voelde hij zich goed thuis en kon hij zich helemaal laten gaan. Het werd duidelijk dat Sebastian alles snel oppikte en het racen voor hem als vanzelf ging. Doordat hij meer zelfvertrouwen had, werd hij ook steeds sneller en sindsdien is hij niet meer te houden.”