Volgens Johnny Herbert dit seizoen niet de man die hij vorig jaar was. “Hij toont niet meer dezelfde passie als een jaar geleden”, aldus de oud-coureur.

 

Webber staat op een gedeelde tweede plaats in het kampioenschap, maar mijlenver achter zijn teamgenoot Sebastian Vettel. Herbert noemt het ontbreken van een onderlinge strijd, zoals vorig jaar het geval was, schadelijk voor het kampioenschap.

“Het is niet voor het eerst dat een team met kop en schouders boven de rest uitsteekt, maar het wordt wel een probleem wanneer één coureur alle races wint en consequent zijn teamgenoot de baas is”, zegt Herbert, die als voormalig teamgenoot van Michael Schumacher bij Benetton weet hoe dat voelt.

“De man in de beste positie om de wereldkampioen te bedreigen, blijkt geen strijd te kunnen bieden”, vervolgt Herbert. “Vorig jaar waren ze veel meer aan elkaar gewaagd. Dat leidde tot een intern conflict en bijvoorbeeld de befaamde opmerking ‘niet slecht voor een tweede rijder’ van Webber na zijn zege op Silverstone.”

Herbert mist die brutale houding van Webber dit seizoen. “Ik weet niet of hij problemen heeft met de auto of de afstelling, maar sinds hij het kampioenschap verloor in Abu Dhabi is hij niet meer dezelfde persoon”, stelt de Brit. “Daar presteerde hij niet en vergeleken met Vettel heeft hij dit jaar ook nog weinig gepresteerd. Dat vind ik jammer.”

Dat Webber zijn race in Valencia omschreef als zijn beste van het jaar onderstreept volgens Herbert dat de Australiër minder gedreven is. “Het was waarschijnlijk een pr-zin, maar de Webber van vorig jaar zou nooit zo positief zijn geweest over een derde plaats”, aldus Herbert. “Hij toont minder passie en totdat hij die terugvindt zie ik hem geen races winnen.”