Christijan Albers was voor Giedo van de Garde de laatste Nederlander in de Formule 1. Hij reed nog DTM, maar verdween daarna van de radar. In werkelijkheid heeft hij nooit helemaal afscheid genomen van de Formule 1. Sterker nog: hij is al een paar keer dicht bij een overname van een Formule 1-team geweest. Formule sprak uitgebreid met hem.

In 2007 reed Albers voor het laast Formule 1. Hij werd toen halverwege het seizoen door Spyker ontslagen omdat een sponsor niet betaalde. Het lijkt een leven geleden dat hij Formule 1 reed, toch denkt Albers daar anders over.

Tijdsverdrijf

“Het is eigenlijk heel raar. Voor mijn gevoel had het gisteren kunnen zijn, want zo lang geleden is het nou ook weer niet. Maar als je dan kijkt naar je eigen leven, dan pas realiseer je je dat er enorm veel gebeurd is. Ik ben vader geworden, Liselore (zijn vrouw, red.) heeft kanker gekregen en die gebeurtenissen samen zorgen ervoor dat je het idee krijgt dat je tien, twintig jaar verder bent”, aldus Christijan Albers.

 “Ik denk er niet vaak aan terug. Been there, seen it, done it: zoals de Engelsen zeggen. Ik heb een mooie tijd gehad. Het moeilijkste moment in je carrière is de keuze om te stoppen. Het is essentieel dat je daarbij realistisch bent. Ik denk dat het voor mij makkelijker was om de knoop door te hakken omdat ik een volbloed entrepreneur ben en dus altijd aan het werk geweest ben. Naast het racen heb ik een aantal bedrijven opgezet. Dat vond ik leuk om te doen en was voor mij destijds het ideale tijdverdrijf. Ik was gedreven om te leren en deals te maken. Waar andere coureurs achter de Playstation kropen, was ik met mijn bedrijven bezig. Die bedrijven zijn mijn toekomst, maar dat betekent niet ik het racen helemaal uitsluit.”

Manager

Eén van de dingen waar Christijan Albers zich mee bezig houdt is Formule 1. Zo heeft hij vorig jaar geprobeerd Giedo van der Garde bij een ander team dan Caterham onder te brengen. “Laten we vooropstellen dat het heel moeilijk is de Formule 1 binnen te dringen, dus is het sowieso al geweldig dat er weer een Nederlander Formule 1 rijdt”, zegt Albers. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er veel meer uit te halen was voor Giedo dan Caterham.”

“Giedo heeft een goed team om zich heen en ik heb geen commentaar op hun manier van werken, maar ik denk dat er meer en betere mogelijkheden waren. Dat weten ze ook. In Monaco vorig jaar heb ik concrete gesprekken gevoerd met Giedo’s schoonvader Marcel Boekhoorn en Jeroen Schothorst (CEO van McGregor). Ik heb geprobeerd ze te helpen bij deals en denk dat ik goed heb laten zien wat voor power ik heb. Ik krijg niet voor niets passen bij Ferrari of welk team dan ook; ik heb overal contacten. Maar ik ben er de afgelopen zeven, acht maanden uit geweest door de ziekte van Liselore en heb hen zodoende niet verder kunnen helpen. Want waar bij de rest het leven doorging, stond het bij mij stil. Dus in die zin is het niet fair om kritiek op hen te hebben, want afgelopen winter heb ik ze niet kunnen bijstaan. Maar het is dit jaar wel erop of eronder voor Giedo.”

Wil je meer lezen over Christijan Albers? In een acht pagina’s tellend interview lees je alles over zijn leven na de Formule 1. Hij geeft zijn mening over Giedo van Garde, Sport1, zijn kinderen, de ziekte van zijn vrouw Liselore en het overnemen van een Formule 1-team. Het dubbeldikke nummer van Formule 1 ligt nu in de winkel of is online te bestellen. https://www.formule1.nl/edities/