Honda had niet verwacht dat haar rentree als motorleverancier zo moeilijk zou zijn. Dat vertelt Yasuhisa Arai, de motorsportchef van McLarens partner, aan Crash.net.

“We wisten dat het niet makkelijk zou worden, maar hadden niet echt gedacht dat het zo moeilijk zou zijn”, vertelt Arai, wiens firma dit jaar als motorleverancier is teruggekeerd, nadat eind 2008 haar eigen Formule 1-team opdoekte.

Toen Honda er destijds mee stopte, werd in de Formule 1 nog met V8-motoren gereden. Inmiddels bevindt de sport zich in het zogenaamde V6-tijdperk, waarin zeer complexe hybride V6-turbokrachtbronnen worden gebruikt. Deze zijn totaal niet te vergelijken met de eerdere V8-motoren, of met de V10- en V12-motoren waarmee Honda eerder in de jaren tachtig en negentig grote successen boekte met McLaren.

“De huidige technologie is een stuk meer geavanceerd”, erkent Arai, die toegeeft dat hij en Honda voor uitdagingen staan die hij zich van tevoren in ieder geval niet had kunnen indenken. “Maar ik ben er volledig van overtuigd dat we de juiste keuzes hebben gemaakt met onze krachtbron”, zegt de Japanner over de bewust zeer compact geconstrueerde motor.

“We moesten wel met iets radicaals komen om ons doel te bereiken: de andere topteams verslaan en de beste worden”, zo verdedigt Arai die keuze, ondanks de betrouwbaarheidsproblemen waar Honda mee te maken heeft gehad en het gebrek aan vermogen waar het nog steeds mee kampt.

Verbeterde motor
In gesprek met Autosport meldt Arai echter dat hij er ‘vertrouwen in heeft dat onze betrouwbaarheidsproblemen inmiddels achter ons liggen’. “We kunnen ons nu dan ook op performance gaan richten. Ons plan is daarom om na de zomerpauze een aantal van onze tokens te gebruiken en met een nieuwe specificatie motor te komen.”

Een aantal updates worden daarbij al tijdens de Grand Prix van België – de eerste na de zomerstop – geïntroduceerd. Een aantal andere verbeteringen volgen ‘in de weken daarna’, zo meldt Arai, die ondanks alle opstartproblemen nog maar eens herhaalt dat hij zichzelf nog altijd als de aangewezen persoon ziet om een succes te maken van de hernieuwde samenwerking tussen McLaren en Honda.