Volgens Honda’s motorsportchef Yasuhisa Arai staan de teams nog niet bepaald te dringen om zich voor 2016 van een Honda motor te verzekeren, al is hij daar gezien de opstartproblemen met McLaren ook niet rouwig om.

Honda heeft een samenwerkingsverband met McLaren en werkt gedurende heel 2015 exclusief met het team uit Woking. De Japanse autofabrikant heeft er echter geen geheim van gemaakt ervoor open te staan met ingang van 2016 met klantenteams in zee te gaan, maar volgens Arai is er van interesse van andere formaties nog geen sprake.

“Er heeft nog niemand bij ons aangeklopt”, vertelt hij aan de website F1i.net, waarbij hij aanneemt dat dit komt omdat de kracht van de Honda-V6 ‘een mysterie is’. “De andere teams hebben nog totaal geen indicatie van de performance van onze motor, al sluit ik niet uit dat ze er een glimp van hebben gezien tijdens de tweede test en ze zich nu toch wel afvragen hoe het met die ‘mysterieuze’ Honda-motor zit.”

Gevraagd of Honda nog altijd bereid is haar motorprogramma per 2016 uit te breiden, moet Arai het antwoord echter schuldig blijven. “Dat is een lastige vraag, want ik vind het moeilijk om te zeggen of we het ons gedurende het komende seizoen kunnen veroorloven voorbereidingen te treffen om aan een tweede team te leveren.”

“Vooralsnog ligt onze aandacht volledig bij McLaren”, benadrukt de Japanner, die er nog altijd op vertrouwt dat het goed komt met de Honda-V6 achterin de McLaren MP4-30, maar uit wiens antwoorden toch ook wel blijkt dat hij inziet dat het hard werken wordt om alles voor aanvang van het seizoen op orde te krijgen en de krachtbron vervolgens gedurende het jaar continu te verbeteren.

Wat de wintertests betreft is vooralsnog sprake van een valse start voor McLaren en Honda. Tijdens de eerste acht testdagen werden er slechts 972 kilometers afgelegd door McLaren. Het op één na minst productieve team met een 2015-auto, Lotus, reed al 2522 kilometer, terwijl Mercedes de toon zette met 4361 afgelegde kilometers en teams als Ferrari en Wiliams allebei meer dan 3000 kilometer op te teller wisten te krijgen.