McLarens motorpartner Honda krijgt mogelijk een helpende hand geboden door rivaal Mercedes om haar motorprogramma vlot te trekken.

Volgens Autosport zijn er al gesprekken gaande tussen de Japanse en Duitse automaker, al is niet duidelijk welke vorm eventuele assistentie van Mercedes aan Honda zou aannemen.

Bericht wordt dat de nadruk zou liggen op advies over het functioneren van de hybride en elektrische componenten, al willen Honda en Mercedes tegenover Autosport niet reageren op de geruchten.

Over de vermeende betrokkenheid van motorgoeroe Mario Illien en zijn firma Ilmor wordt ook gezwegen door Honda, dat niet wenst te delen met welke externe adviseurs en partijen het werkt.

Honda-topman Yusuke Hasegawa bevestigt echter wel dat Honda sinds maart, zoals eerder aangegeven, een grote reorganisatie is begonnen en ‘doet wat mogelijk is’ qua hulp van buiten.

Honda gebruikt daarbij ook veel ‘externe middelen’, erkent Hasegawa, die tevens aangeeft dat er inmiddels veel ex-medewerkers van Mercedes, Renault en Ferrari bij Honda rondlopen.

Eerder deze week werd al bericht dat binnen de sport gekeken zou worden of Honda geholpen moet worden, nadat de FIA vorig jaar bepaalde dat de verschillen op motorisch vlak niet te groot mogen zijn.

Mercedes-teambaas Toto Wolff (links) met Honda’s Yusuke Hasegawa.

Hulp uit onverwachte hoek?
Hoewel het vreemd klinkt dat Mercedes een rivaal zou helpen, suggereerde voormalig Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone vorig jaar dat Mercedes eerder zelfs Ferrari zou hebben geholpen.

Bij de introductie van de V6-motoren, in 2014, was Mercedes gelijk dominant en stond Ferrari aanvankelijk ver op achterstand, maar in 2015 maakte het vervolgens een forse sprong vooruit.

Ecclestone vertelde Formula1.com daarom dat Mercedes Ferrari zou hebben geholpen: “Maar niet genoeg.” Mercedes-teambaas Toto Wolff ontkende die claims echter.

Eventuele hulp van Mercedes aan Honda zou ook nu overigens niet onomstreden zijn: Red Bull zou hier bezwaar tegen hebben gemaakt, zo bericht Autosport eveneens.