Toyoharu Tanabe, de technisch directeur van Honda, geeft toe dat het seizoen veel beter is verlopen dan gedacht. De Japanner vreesde het gat dat hij zag na de afgelopen wintertest in Barcelona, maar hij is opgelucht dat het veel beter ging en dat Red Bull zelfs twee overwinningen kon pakken.

In het begin van het seizoen was er nog geen reden tot juichen, want er zat geen snelheid bij Red Bull in Barcelona. ”Tijdens de wintertests en de eerste races zag ik een groot gat tussen onze prestaties en die van de topteams. We bleven pushen en werkten heel hard om het gat te verkleinen, maar er is nog steeds wel een gat”, zegt Tanabe tegen Motorsport.com.

Lees ook: Zomerrapport – Red Bull: Afhankelijk van Verstappen, maar dat is voldoende

Het eerste succes kwam in Oostenrijk, waar Max Verstappen de race won en daarmee Honda haar eerste overwinning in het hybride-tijdperk bracht. Twee races later won de Nederlander opnieuw tijdens een chaotische Duitse Grand Prix. ”We hebben samen met Max twee keer gewonnen. Het is ook heel mooi dat Toro Rosso het podium heeft gehaald. Duitsland was een zeer verraderlijke race. De teams en coureurs werkten heel nauwkeurig met elkaar onder de veranderlijke omstandigheden, wat ons een goed resultaat opleverde”, aldus de technisch directeur.

Foto: Motorsport Images

‘We willen de titel winnen’
Momenteel staat Red Bull derde bij de constructeurs, op slechts 44 punten van Ferrari. Bij Honda zijn ze tevreden over het verloop van de eerste seizoenshelft, maar de Japanners willen méér. ”Voorlopig gaat het beter dan verwacht”, geeft Tanabe toe. ”Maar wij willen meer dan de huidige resultaten. We weten dat het lastig is. Het team, de coureur en de motor werken allen goed, dus ik denk dat we ons doel kunnen behalen.”

Lees ook: Verstappen prijst mentaliteit Honda: ‘Ze weten wat ze moeten doen en zijn enorm toegewijd’

Voor Honda is het doel vanaf het begin al duidelijk: wereldkampioen worden bij de constructeurs. ”Het is lastig om mijn gedachten te laten zien, maar ik ben echt heel blij. De mensen in de fabriek in Sakura werken ontzettend hard. Die eerste overwinning voelde heel goed, maar we hebben een hoger doel. Ik ben heel blij, maar we gaan hier geen genoegen mee nemen. Er is altijd meer. Het doel is de titel, en daar zijn we nog ver van verwijderd”, aldus Tanabe.

Foto: Motorsport Images

Nog steeds een prestatieverschil
In Hongarije pakte Verstappen een historische poleposition, maar moest in de race – mede dankzij de strategische zet van Mercedes – zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton. Volgens Tanabe toont die race aan dat er nog sprake is van een gat tussen Honda en Mercedes. ”Niet eens alleen die race, want het is al vanaf de eerste race zo. We weten dat er een prestatieverschil is. De data geeft antwoord op de vraag hoe groot het gat daadwerkelijk is.”

Lees ook: Verstappen: ‘Logisch dat Honda rustig begon na alle negatieve dingen bij McLaren’

Honda keerde in 2015 terug in de Formule 1, als motorleverancier van McLaren. Die samenwerking liep uit op een drama, en de Japanners begonnen in 2018 Toro Rosso van motoren te voorzien omdat McLaren overstapte naar Renault-krachtbronnen. Red Bull maakte vorig jaar tijdens het Formule 1-weekend in Frankrijk bekend dat het zou overstappen naar Honda-krachtbronnen.