McLarens motorpartner Honda voelt er niets voor om ervaren krachten bij andere motorleveranciers weg te lokken om sneller vooruitgang te maken met de ontwikkeling van haar eigen V6-krachtbron.

Dat verklaart Honda’s motorsportchef Yasuhisa Arai. “We hebben genoeg middelen in huis”, benadrukt Arai, die dan ook ‘niet denkt’ dat Honda ervaren krachten bij rivalen als Mercedes, Ferrari en Renault weg zal kopen om haar eigen – vooral uit Honda personeel bestaande – motorafdeling te versterken.

De uitspraken van Arai zijn precies het tegenovergestelde van wat in ieder geval McLaren-teambaas Eric Boullier graag zou willen horen, want hij verklaarde onlangs nog dat Honda misschien van haar huidige filosofie af moet stappen.

“Aan zaken als een bedrijfscultuur hebben we hier geen boodschap”, verkondigde Boullier tegenover Motorsport.com. “Dit is de Formule 1 en ongeacht of je een Afrikaan, Brit of Japanner bent, moet je de dingen doen zoals in de Formule 1 normaal is en ze in deze sport al jaren met succes worden gedaan.”

Boullier – die recentelijk erkende dat McLaren niet te lang kan wachten op succes en dat het er financieel hinder van ondervindt als dit nog te lang uitblijft – verklaarde verder dat McLaren alle mogelijke hulp aan Honda heeft aangeboden: “Wij zijn natuurlijk geen motorbouwers, maar we hebben wel technische expertise die we met ze kunnen delen en dat proberen we dan ook. Het is aan Honda om te zien of ze daar gebruik van maken.”

Volgens Arai werkt Honda al samen met de technische afdeling van McLaren aangaande zaken als motorsoftware en is ‘advies altijd welkom’, maar: “We hebben verder geen hulp nodig met het vinden van technische oplossingen voor onze motor”, zo maakt de Japanner verder nog duidelijk ten overstaan van het Braziliaanse Globo Esporte.

Arai verklaarde onlangs overigens ook nog dat hij zichzelf – ondanks de stroeve start van Honda’s hernieuwde samenwerking met McLaren – nog altijd als de aangewezen man ziet om leiding te geven aan het motorproject van de Japanse autofabrikant. Volgens berichten in de Britse pers staat de positie van Arai wel onder druk, maar de Honda-topman heeft aangegeven zich geen zorgen om te maken om dat soort geruchten.