Red Bull-teambaas Christian Horner heeft de klachten van – met name Mercedes en Ferrari – over de voorgestelde motorformule voor 2021 omschreven als onderdeel van het politiek spelletje.

De FIA en Liberty Media presenteerden recentelijk een voorstel voor een nieuwe motorformule voor 2021 en daarna. Ze willen vasthouden aan hybride V6-turbokrachtbronnen, maar deze moeten goedkoper en minder complex worden, mede door de introductie van meer standaardonderdelen.

Het voorstel is met de nodige scepsis ontvangen door Ferrari, Mercedes en ook Red Bulls eigen motorleverancier Renault. Wat de klachten van Ferrari en Mercedes betreft zegt Horner in gesprek met Autosport echter dat hij deze als een onvermijdelijk politiek getinte reactie ziet.

“De fabrikanten zijn namelijk allemaal geraadpleegd voor het voorstel gepubliceerd werd. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er iets in stond dat echt als een verrassing voor ze is gekomen”, zegt Horner. “Ik had het zelf in elk geval allemaal al wel eens gehoord, tijdens de inspraakmogelijkheden of via de media.”

“Wat een aantal motorfabrikanten volgens mij vooral in het verkeerde keelgat is geschoten, is dat het voorstel middels een persbericht als een gedane zaak is gepresenteerd”, denkt Horner. Hun boze reacties zijn volgens hem een politieke tactiek om de boel te vertragen.

Volgens de Red Bull-teambaas is het namelijk onvermijdelijk dat er, zoals volgens hem nu ook al gebeurt, machtsspelletjes gespeeld zullen worden. “Dat komt ook omdat de commerciële kant van het verhaal aan de technische kant gekoppeld wordt.”

Horner constateert daarbij dat de titelrivalen Mercedes en Ferrari op dit speelveld juist een nauwe alliantie vormen. “Je weet soms niet eens wie wie is of wie welk team runt”, grapt hij. “Ze zitten wat dit betreft erg op één lijn.”

Horner zelf vindt de voorgestelde motorformule overigens niet perfect – hij zou liever schreeuwende V12-motoren terugzien – maar denkt dat de FIA en Liberty Media een goed compromis gevonden hebben. “Het is een zinvol voorstel. Ik denk dat het de sport een beter ‘product’ maakt voor de fans.”

Om die reden hoopt hij ook dat Liberty Media ondanks de druk van de motorfabrikanten voet bij stuk houdt. “Ik geloof ook dat ze dat zullen doen.” Wie wél positief op het voorstel gereageerd hebben, zijn Aston Martin, Cosworth en Ilmor, die alle drie over een motorproject nadenken.