Ferrari-president Sergio Marchionne vindt een aantal van de door Formule 1-eigenaar Liberty Media voorgestelde plannen maar niks en waarschuwt dat Ferrari ‘niet mee wil spelen’ als het zich niet in de nieuwe koers kan vinden. “We staan tegenover elkaar.”

Behalve dat Liberty Media een flinke stem heeft gehad in het voorstel voor nieuwe motorregels voor 2021, stuurt de Amerikaanse Formule 1-eigenaar ook aan op de introductie van een budget cap, los van hoe het de sport op andere manieren wil veranderen om het speelveld gelijk(er) te trekken.

Marchionne (rechts) met Liberty Media-ceo Chase Carey.

Marchionne vindt dat Liberty Media wat een aantal zaken betreft ‘goede intenties’ heeft, zoals het reduceren van de kosten, maar: “Er zijn ook dingen waar we het niet per se mee eens zijn”, zo wordt hij geciteerd door NBC Motorsports. “We lijken tegenover te staan”, laat hij daarbij ook optekenen.

Volgens Marchionne verschillen Ferrari en Liberty Media van inzicht wat betreft de ‘strategische ontwikkeling’ van de sport voor 2021 en daarna. “De sport gaat dan een andere kant op, een feit dat Ferrari wel eens kan dwingen bepaalde beslissingen te nemen”, klinkt het waarschuwend.

Marchionne denkt namelijk dat het ‘absoluut duidelijk moet zijn’ dat meedoen aan de Formule 1 moet lonen voor Ferrari. “We moeten onze status als merk en op de markt in stand kunnen houden en versterken, anders kan Ferrari net zo goed niet meespelen.”

Kosten & baten
Het eventueel heroverwegen van haar Formule 1-programma zou grote gevolgen hebben voor Ferrari, erkent Marchionne, al beklemtoont hij dat het in elk geval qua kosten een flinke verlichting zou zijn. “Hetgeen natuurlijk ook niet niks is. Qua kosten en baten zou het zeer heilzaam zijn.”

De financiële afspraken met de Formule 1 lijken ook mee te spelen in de onvrede, al spreekt Marchionne dat niet zo letterlijk uit. Liberty Media wil de topteams, waaronder met name Ferrari, namelijk korten op hun uitbetalingen uit de sport, zo heeft het eerder verklaard.

Marchionne en Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene.

Als Ferrari zou besluiten te stoppen, zou het volgens Marchionne genoeg alternatieven hebben, al benadrukt hij nergens op vooruit te willen lopen. “We hebben komende dinsdag een vergadering met Liberty Media en gaan daar zonder vooroordelen naartoe, met de beste intenties.”

Aan de andere kant weet Marchionne namelijk ook dat meedoen in de Formule 1 ‘bij Ferrari in het DNA zit’. “Dit is hoe we onszelf definiëren.” Maar als de sport te zeer verandert en zichzelf niet meer is, waarschuwt hij andermaal, zou dat ook betekenen dat Ferrari zichzelf niet kan zijn in de Formule 1.

Ferrari heeft wel eerder gedreigd met stoppen, maar Marchionne benadrukt dat hij niet bang is om de eerste Ferrari-preses te zijn die, indien nodig, de daad bij het woord voegt. “Ik zou dan serieus nadenken over een alternatief voor de Formule 1, een meer rationeel alternatief, uiteraard.”

Renault en Mercedes
Behalve Ferrari hebben ook Mercedes en Renault zich al niet bijster gelukkig getoond met de nieuwste plannen van Liberty Media, specifiek wat betreft het voorstel voor de nieuwe motorregels. Volgens Mercedes en Renault garanderen de voorgestelde regels een ontwikkelingsrace en enorme kosten.