Max Verstappen had zondag na – en ook tijdens – de race in Monaco geen goed woord over voor Red Bulls strategie, maar teambaas Christian Horner staat achter de keuzes.

Red Bull riep Verstappen in ronde 32 naar binnen, als eerste van de mannen vooraan. De Nederlander reed op dat moment vierde en het team hoopte hem met de undercut voor Valtteri Bottas te krijgen.

Verstappen had in het begin een klein gaatje naar Ricciardo.

“Max had de snelheid om zo, met een stop, aan Bottas voorbij te gaan en er was ook een ‘gaatje’ achter ze, zodat Max na zijn stop in vrije ruimte weer op de baan zou komen”, vertelt Horner Sky Sports F1.

“Helaas was Max’ stop niet zo snel als gehoopt”, zegt hij over de pitstop die een seconde trager was dan de meeste andere stops. “Ondanks een mega out lap, kwam hij dus weer achter Bottas.”

Bottas was een rondje later namelijk naar de pits gegaan, maar volgens het rekenmodel van Red Bull was de stop ‘het risico zeker waard’.

Helaas voor Verstappen ging het van kwaad tot erger, want teamgenoot Daniel Ricciardo pitte pas zes ronden later en kwam daarna voor Bottas én Verstappen als derde weer naar buiten.

“Daniel had daarvoor vrij baan gehad en wist een aantal ronden lang geweldig tempo te rijden, terwijl Max en Bottas na een paar rondjes achter Carlos Sainz zaten en tijd achter hem verloren.”

“Dat gaf Daniel het gat dat hij nodig had om voor ze te komen”, vervolgt Horner, die heel goed snapt dat Verstappen niet blij is: “Absoluut, want hij wil Bottas kloppen, maar ineens zit ook Daniel ervoor.”

Verstappen was niet happy na de race.

Tricky
Volgens Horner had Red Bull de coureurs er voor de race echter op voorbereid dat het op het nauwe stratencircuit van Monaco, waar inhalen enorm lastig is, ook tricky is qua strategie.

“We zeiden vooraf al tegen ze: er worden mogelijk beslissingen gemaakt die voor één van jullie juist goed of slecht kunnen uitvallen. Daniel had zondag dus geluk, maar had zaterdag nog pech gehad.”

Horner was zondag na de race nog van plan deze met Verstappen na te lopen en Red Bulls beslissingen uit te leggen, en er was ook al uitgebreid gesproken voor Verstappen zich bij de pers meldde.

Goede pace
Ondanks de teleurstelling voor Verstappen met zijn vijfde plek, scoorde Red Bull met Ricciardo dus toch een podium en kan het volgens Horner tevreden zijn met de pace: “Die was helemaal niet slecht.”

“In Q3 van de kwalificatie missen we nog wat, maar als we wat verder vooraan hadden gestaan op de grid, hadden we het de Ferrari’s – of in elk geval Kimi Räikkönen – moeilijk kunnen maken.”