Red Bull-teambaas Christian Horner is lovend over de manier waarop Daniel Ricciardo ondanks technische pech de Grand Prix van Monaco naar zich toe heeft getrokken. “Er was geen sprankje paniek bij hem.”

Een probleem met de MGU-K betekende namelijk dat Ricciardo, zo somt Horner op ten overstaan van Sky Sports F1: “Twee en een halve seconde per ronde verloor, de remmen veel te heet werden en het ook invloed had op de bandenslijtage en het benzinegebruik, maar hij deed het op een zondagsritje lijken.”

“Hij was tijdens het rijden continu bezig met het omzetten van schakelaars op de stuur, het in de gaten houden van de banden en benzine en vroeg óók nog hoe het met de banden van Max Verstappen en andere coureurs zat. Hij was het hele weekend absoluut geweldig. Het is duidelijk te zien dat hij als coureur het complete pakket is. Zelfs toen het mis ging, had hij alles totaal onder controle.”

Ricciardo (links) viert feest met (vlrn) Red Bull-kopstukken Horner, Marko en Newey.

“Er was geen sprankje paniek bij hem”, vervolgt Horner, die erkent dat het aan de pitmuur wel anders was. “Het probleem stak na zeventien, achttien ronden op en we waren er bang voor dat we hem binnen twee ronden naar de pits zouden moeten roepen om de strijd te staken. Maar ik zei toen: ‘we rijden op kop in Monaco, we gaan gewoon door’.”

De vasthoudendheid van Ricciardo en het team resulteerde in de tweede overwinning van het jaar voor de Australiër wiens Red Bull-deal eind dit jaar afloopt, maar met wie het team graag verder wil. Horner, met een knipoog: “Ik weet niet zeker of dit betekent dat zijn marktwaarde omhoog is gegaan of zijn liefde voor het team juist is gestegen. Waarschijnlijk allebei!”

Behalve voor Ricciardo heeft Horner ook lof voor Verstappen. “Max heeft zich goed terug naar voren weten te werken. Het is in Monaco altijd een lastig verhaal als je achteraan moet beginnen, maar dankzij een aantal goede inhaalacties, goed teamwerk en de gekozen strategie wist hij de top tien nog te halen”, zegt hij over de Nederlander die negende werd na zijn start van P20 na zijn crash in VT3.

Ricciardo striket een superheldenpose na zijn heroïsche zege in Monaco.