Max Verstappen kan precies uitleggen wat er in Monaco in de derde training mis ging en waarom hij de muur in crashte en vervolgens de kwalificatie moest missen, maar heeft er geen excuses voor.

“Ik stuurde wat te vroeg in”, opent Verstappen op Red Bulls drijvende energy station in de haven van Monaco zijn relaas ten overstaan van de Nederlandse media. De internationale pers heeft hij dan al te woord gestaan. In een andere taal is het verhaal hetzelfde: “Ik zat in de snelle combinatie, met een Renault aan de rechterkant. Ik moest net wat uitwijken en kwam zo uit m’n ritme in die chicanes te zitten. Maar uiteindelijk is dat geen excuus voor wat er gebeurde. Ik stuurde iets eerder in, te vroeg, dan raak je de binnenkant en is het voorbij.”

De crash leek wel een herhaling uit 2016, toen hij in Q1 van de kwalificatie op hetzelfde punt – bij La Piscine, het Zwembad – de vangrail raakte. Net als toen was de crash onnodig. Verstappen was nu op weg naar een snellere ronde in VT3 – “maar uiteindelijk is dat gewoon een training en is het onnodig” – en beaamt dat dit het slechtst mogelijke moment was om te crashen. Aan de andere kant: “Je wil in VT3 gewoon zoveel mogelijk rondjes doen om snelheid op te bouwen. En je neemt hier altijd risico mee.”

“Achteraf is het ook makkelijk zeggen: ‘we hadden binnen moeten blijven’.” Het uitje betekende hoe dan ook dat Verstappen wél de hele kwalificatie binnen stond. “Op een gegeven moment tijdens Q1 zie je wel dat het niet meer gaat lukken de auto te repareren”, vertelt hij. Het grote probleem? De versnellingsbak. “Het leek goed te gaan, maar toen ze de auto startten, lekte ie aan de linkerkant, daar zat een scheur in de bak.”

Het is hoe dan ook balen, want ‘het voelde dit weekend allemaal heel makkelijk’. Zoals te zien was bij teamgenoot Daniel Ricciardo, haalt Verstappen aan, doelend op de Aussie die pole pakte. Dat doet pijn, erkent hij. “Want als je een goede auto hebt, doet dit altijd pijn. Als je weet dat je eerste of tweede kunnen staan.” Volgens Verstappen was dat ‘makkelijk’ mogelijk geweest, gezien hoe sterk Ricciardo was. Met de kwalificatie die cruciaal is in Monaco, rest de vraag of hij een potentiële zege heeft verloren. Verstappen, duidelijk: “Ja.”

Lees ook – Horner: ‘Dit is een keiharde les voor Verstappen’

Wat er nog wel mogelijk is zondag? “We geven nooit op, maar het zal heel lastig worden met inhalen. We moeten wat geluk hebben met de strategie en safetycar, dat soort dingen.” Geluk, het is iets dat Verstappen op de baan nog niet veel heeft gehad in Monaco. En dat op een circuit waar het altijd enigszins gokken is, met alle risico’s van dien. Of hij voor zondag nog durft in te zetten op punten, in casino Monaco? “Daar gaan we in elk geval wel voor. We proberen zo ver mogelijk naar voren te gaan.”