Het water staat HRT aan de lippen. Dat blijkt uit berichtgeving van het Spaanse AS en het Duitse Motorsport-Total, waarin gesteld wordt dat het team al praktisch failliet is en nog amper draaiende gehouden kan worden.

HRT werd afgelopen maandag openlijk te koop aangeboden door Thesan Capital, de Spaanse investeringsmaatschappij die de renstal bezit. Een prijs werd daarbij niet genoemd, maar AS weet nu te melden dat Thesan veertig miljoen euro wil ontvangen voor het team.

Veel interesse is er echter niet, zo bericht AS verder. Dit omdat Thesan met HRT eigenlijk niet veel heeft om te verkopen. De inschrijving om mee te mogen doen aan het Wereldkampioenschap Formule 1 is het meest waardevolle bezit van de renstal. Verder heeft Thesan namelijk alleen maar ‘verouderde techniek’ en ‘een organisatie zonder ontwerpafdeling’ in de aanbieding, zo stelt de Spaanse publicatie.

Wat AS daarnaast nog aangeeft, is dat HRT amper nog nieuwe onderdelen heeft en dat alle huidige componenten hun maximale levensduur al hebben volgemaakt. Dit zou er mede de oorzaak van geweest zijn dat coureurs Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan in India met een remprobleem (De la Rosa) en in Abu Dhabi met een defect aan de stuurkolom (Karthikeyan) te maken kregen.

In eerdere berichtgeving aangaande de verkoop van HRT werd al aangegeven dat geïnteresseerde partijen tot 2 december de tijd hebben om het team te kopen, want na die datum wordt de gehele HRT-operatie naar verluidt opgeheven en opgedoekt.

Uit informatie die Motorsport-Total heeft weten te bemachtigen, blijkt echter dat dit proces al in gang is gezet. ‘De enige HRT-medewerkers die nog aan het werk zijn, zijn die van het race-team”, zo verklaart Motorsport-Total, dat ‘van drie hooggeplaatste bronnen’ heeft vernomen dat alle medewerkers die op de fabriek in Madrid werkzaam waren, inmiddels al thuis zitten.

De ‘drie hooggeplaatste bronnen’ zijn tevens de drie HRT-medewerkers die namens al het HRT-personeel over de ontslagregeling moeten onderhandelen met Thesan, zo deelt de Duitse publicatie verder mede.

Tussen de drie HRT-mensen en de onderhandelaars van Thesan, is echter onenigheid ontstaat. “Wij moeten namelijk ook onderhandelen over de ontslagregeling van de mensen die nu op pad zijn naar de races, en dat vinden we ongepast”, zo geven de HRT-medewerkers aan.

Thesan Capital heeft naar verluidt ook al een verzoek bij de overheid ingediend om de contracten van alle HRT-medewerkers te mogen ontbinden, hetgeen per vijftien december moet gaan gebeuren. Wat er met de apparatuur en verdere bezittingen van HRT gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.