HRT kende een – inmiddels haast karakteristiek – stroef begin tijdens de eerste dag van het nieuwe seizoen. Door technische mankementen konden de beide coureurs maar weinig ronden rijden.

 

Om te beginnen was de auto van Pedro de la Rosa niet op tijd geassembleerd om aan de eerste training mee te doen, terwijl hij tijdens VT2 enkel een installatieronde kon rijden en er niet in slaagde een tijd neer te zetten.

 

Teamgenoot Narain Karthikeyan verging het enigszins beter: in de eerste training reed hij vanwege een technisch probleem slechts drie ronden en kon ook hij geen rondetijd klokken, maar in de tweede sessie legde hij warempel zestien ronden af en zette hij wel een tijd neer, al was dat wel op meer dan dertien seconde achterstand van snelste man Michael Schumacher.

 

“Het was belangrijk om vandaag kilometers te maken, en wat dat betreft is een totaal van negentien ronden niet zo slecht”, verwijst Karthikeyan naar zijn eigen aantal gereden ronden. “Desondanks hebben we natuurlijk nog veel werk te doen”, weet hij. “We hebben namelijk nog helemaal niet aan de balans van de auto kunnen werken en door de weersomstandigheden van vandaag beginnen we morgen eigenlijk weer vanaf nul, aangezien er voor morgen droog weer voorspeld is.”

 

Dat zijn auto nog niet zonder problemen werkte, was volgens Karthikeyan overigens niet onverwacht. “Het is normaal dat je met een compleet nieuwe auto tegen enkele problemen aanloopt tijdens het testen, en deze trainingen staan voor ons gelijk aan testsessies.”

 

De la Rosa, die in totaal dus maar één ronde reed en geen tijd neerzette, omschrijft zijn weinig actieve vrijdag als ‘een gebruikelijk deel van het leerproces’: “We zijn met een volledig nieuwe auto hier naartoe gekomen en hadden mijn chassis pas vlak voor het begin van de tweede training af, dus dit soort problemen horen er dan gewoon bij.”

 

“Dat we de auto op tijd af hadden voor de tweede training, was sowieso al een prestatie van formaat van het team”, stelt De la Rosa, die blij is dat hij überhaupt nog een ronde heeft kunnen rijden: “Hierdoor hebben we een probleem kunnen ontdekken en dat kunnen we nu oplossen, zodat we er morgen in ieder geval geen last meer van hebben.”

 

“Natuurlijk hadden we graag meer willen rijden, maar we wisten van tevoren dat dit een moeilijk weekend voor ons zou worden en we zullen morgen ongetwijfeld weer tegen andere problemen aanlopen, dus we moeten gewoon geduldig blijven.”

 

Teambaas Luis Pérez-Sala is het met zijn coureurs eens dat dit weekend eigenlijk een testsessie is en dit uiteraard gepaard gaat met enkele opstartproblemen, maar besluit toch met de hoopvolle boodschap dat HRT morgen ‘verder gaat met het maken van progressie’.