HRT heeft geen dispensatie gekregen voor het missen van de 107%-norm en mag zondag dus niet meedoen aan de Grand Prix van Australië.

 

De stewards of the meeting hebben dus besloten om geen gehoor te geven aan het beroep dat HRT na de kwalificatie had ingediend om alsnog te mogen starten. HRT-coureurs Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan reden in Melbourne respectievelijk een 1:33.495 en 1:33.643, terwijl een 1:32.214 vereist was om binnen de 107% te vallen.

 

HRT dacht grond te hebben dispensatie aan te vragen, onder meer omdat de verstelbare achtervleugel en stuurbekrachtiging op de auto van Karthikeyan niet functioneerden, maar de stewards denken daar dus anders over. “We hebben de argumentatie van HRT bekenen en beoordeeld en hebben besloten beide auto’s uit te sluiten voor de race”, zo citeert het Britse Autosport de stewards.

 

In het verleden hebben coureurs bij het missen van de 107%-norm vaak wel toestemming gekregen alsnog te starten als er sprake was van overmacht of er tijdens de vrije trainingen bijvoorbeeld bleek dat ze tijdens andere sessies wel een rondetijd hadden gereden die binnen de 107% viel. Voor beide HRT-rijders gaat dat laatste in dit geval niet op, terwijl de stewards vinden dat er ook van overmacht geen sprake is.

 

HRT is er zo voor de tweede keer op rij niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de seizoensopener. Vorig jaar lukte dit om vergelijkbare redenen – te traag en te laat klaar met het construeren van de bolides – namelijk ook al niet.