Racesteward Derek Warwick zegt dat de FIA geen coureur ontziet om te schorsen als dat terecht is. “Al heten ze Lewis Hamilton, Fernando Alonso of Sebastian Vettel. Dat maakt mij niet uit.”

De internationale autosportfederatie FIA schorste zondag voor het eerst in achttien jaar een rijder vanwege roekeloos rijgedrag. Romain Grosjean mag zondag niet racen op Monza en moet zijn stoeltje afstaan aan Jérôme d’Ambrosio. Warwick, in de jaren tachtig actief in de F1, staat achter die keuze.

“Als er echt iets gevaarlijks is gebeurd, vind ik dat alle stewards moeten reageren zoals ze in België deden”, zegt hij tegen Autosport. “Daar hebben ze echt de goede keuze gemaakt. Ik vind dat alle rijders zich moeten realiseren dat ze geschorst kunnen worden voor een, twee, drie of vier races.”

Jackie Stewart, vroeger dé voorvechter voor veiligere circuits, is ook een voorstander van schorsingen. “Dat is de enige manier om tot een coureur door te dringen”, meent de drievoudig wereldkampioen. “Een financiële straf? De meesten hebben genoeg geld. Het is nooit leuk, maar het raakt ze niet echt. De straf krijgt pas lading als ze echt weten wat ze niet meer moeten doen.”

“Ik denk dat dit daarom een goede beslissing is”, zegt Stewart over Grosjeans schorsing. “Hij mag nog van geluk spreken dat ze ‘m niet twee wedstrijden hebben geschorst omdat hij dit jaar zo vaak betrokken was bij ongelukken.”

Warwick vult Stewart aan: “Romain is een goede en snelle coureur. Ook rijdt hij netjes, mits hij de eerste ronde doorstaat. We hebben nu echter twaalf races gehad en volgens mij is hij al bij zeven incidenten in de eerste ronde betrokken geweest. De schorsing is terecht.”

“Ik hoop dat andere hier lering uit trekken. Iedere coureur moet beseffen dat we ze kunnen schorsen voor één of meerdere races. Al heten ze Hamilton, Alonso of Vettel. Dat maakt mij niet uit.”

Derek Warwick (rechts) op de foto met voormalig McLaren-coureur John Watson.