Team Lotus had dit jaar grote plannen. Maar daar is niet veel van terechtgekomen. Jarno Trulli en Heikki Kovalainen zouden dit jaar punten gaan pakken en zich aansluiten bij het middenveld. Dat is niet bepaal gelukt. Daarom gaat het team daar volgend jaar wél voor.

Het team uit Norfolk krijgt daarbij hulp van Mark Smith. De voormalig ontwerper van Red Bull Racing wordt de technisch directeur van Lotus. Smith is al aan boord bij de groene formatie, en hij moet het team gaan helpen om dit seizoen nog een halve seconde te vinden.

 

Dat is namelijk precies het gat met teams als Scuderia Toro Rosso en Williams. “We wilden dit jaar in het middenveld racen maar dat is ons niet gelukt. We bevinden ons nu in een soort niemandsland”, beseft Mike Gascoyne, de technische baas van Lotus, toen hij met Autosport sprak.

“Toch hebben wij ons goed weten te ontwikkelen en zijn we twee seconden sneller dan de twee andere nieuwe teams. We kijken echter tegen een achterstand van ongeveer een halve seconde aan. Het zou mooi zijn als we daar aan het einde van het jaar tegen kunnen racen, en op dezelfde wijze 2012 te beginnen. Ik heb er vertrouwen in dat dat ons lukt.”

Na het zomerreces verlegt Lotus in ieder geval de focus naar volgend jaar. “Onze huidige auto was bijna compleet nieuw ten opzichte van die van vorig jaar, maar dat geldt niet voor de nieuwe auto. Het heeft hetzelfde ontwerpteam en dezelfde motor en versnellingsbak. We kunnen ons nu concentreren op de dingen die een auto écht sneller maken.”