Oud-Formule 1-coureur Eddie Irvine heeft in gesprek met BBC Northern Ireland uitgehaald naar Ferrari-kopman Sebastian Vettel. Volgens Irvine wordt Vettel ‘zwaar overschat’ en is de coureur slechts ‘een eendagsvlieg’.

Na een succesvolle Red Bull-periode, waarin Sebastian Vettel vier wereldtitels op rij binnenhaalde, wil het bij Ferrari nog niet lukken. Vettel eindigde de afgelopen twee seizoenen als tweede in het kampioenschap, maar wel op grote afstand van Lewis Hamilton. Ferrari had in 2018 een auto om voor de wereldtitel te vechten,  maar persoonlijke fouten en strategische missers gooiden roet in het eten.

Oud-Ferrari-coureur Eddie Irvine.

Het seizoen 2018 heeft de reputatie van Vettel geen goed gedaan. Zijn vier wereldtitels worden steeds vaker afgeschilderd als ‘Red Bull-titels’, die hij te danken had aan de snelle auto. Dat stelt ook Eddie Irvine, die vier jaar voor Ferrari reed en in 1999 als tweede eindigde in het WK. “Vettel is goed als hij vooraan rijdt en als hij niemand heeft om mee te racen”, zegt Irvine in gesprek met BBC Northern Ireland. “Maar als hij in gevecht is met iemand…”

Irvine maakt de vergelijking tussen Vettel en Hamilton. “Als je naar Lewis kijkt in een race: hij is gefocust op het gevecht en om er voorbij te komen. De andere coureur is er wel, maar Lewis is gefocust op een inhaalactie. Vettel, daarentegen, is in gevecht net zo geconcentreerd op de andere coureur als op zijn eigen rijden.”

Irvine heeft Hamilton hoger zitten dan Vettel.

Volgens Irvine is dat waar de Ferrari-coureur de mist in gaat. “Het is dan onvermijdelijk dat je de andere coureur raakt, dat gebeurt nu bijna altijd. Ik vind Vettel een goede coureur, maar geen viervoudig wereldkampioen. Ik zie dat gewoon niet, hij wordt zwaar overschat. Hij is een eendagsvlieg. Het talent van Lewis is veel breder, al heeft ook hij zijn off-days.”

Afgeknapt op hedendaagse Formule 1
Irvine heeft verder geen goed woord over voor de hedendaagse Formule 1. “Ik vind het saai”, stelt de Noord-Ier. “Het is te perfect geworden. Als je een fout maakt, dan wordt je daar niet voor afgestraft. Het is allemaal een stuk veiliger geworden, wat goed is, maar ze zijn daar te ver in gegaan. Alles is vooruitgegaan, maar nu zitten we met iets wat helemaal niet meer zo interessant is.”