Op het randje van de jaarwisseling neemt de Formule 1-webredactie alle teams nog één keer onder de loep. Welke teams vielen in positieve zin op en welke teams presteerden onder de maat? Vandaag de hekkensluiter van 2016: Manor.

Het ziet er lange tijd zo mooi uit voor Manor Racing. Dankzij Pascal Wehrlein scoort het team in de eerste seizoenshelft immers een waardevol punt. De Duitser valt vaak in positieve zin op, zeker naast de weinig indrukwekkende Rio Haryanto. De Indonesiër kan bovendien zijn financiële verplichtingen niet nakomen en dus wordt hij bedankt voor bewezen diensten.

In Esteban Ocon vindt Manor een op papier geschikte vervanger. De Fransman komt over van het DTM-team van Mercedes, het merk waar hij als junior-rijder aan verbonden is. Ocon valt op door zijn constantheid, hetgeen inhoudt dat hij alle races finisht waarin hij start. En dat is voor een debutant een pluim waard.

Wehrlein vs. Ocon
Misschien wel net zo belangrijk als zijn betrouwbaarheid, is de snelheid die Ocon aan de dag legt. Natuurlijk moet hij even wennen aan zijn nieuwe werkomgeving, maar al gauw kan de Europese Formule 3-kampioen van 2014 zich meten met zijn teamgenoot. In de zes races waarin ze beiden de finish zien, weten ze allebei drie keer hun teamgenoot te verslaan.

Het is een strijd tussen twee mannen waarbij meer op het spel staat dan de schouderklopjes vanuit het team. Beide rijders dingen namelijk naar een door Mercedes bedongen zitje bij een beter team. Door die inzet houdt het tweetal elkaar scherp. Romantici claimen dat die inzet er ook voor zorgt dat ze elkaar in Abu Dhabi letterlijk in de wielen rijden. Ocon heeft dan al een contract met Force India op zak, terwijl Wehrlein nog met lege handen staat.

Ocon had in Brazilië zicht op Nasr en daarmee op punten. Het mocht niet zo zijn.

Manor vs. Sauber
Met het sterke rijdersduo lijkt Manor beter bewapend tegen de aanvallen van Sauber dan in de tijd dat Haryanto nog als racecoureur actief was. De beste verdediging is de aanval, maar een stunt zoals in Oostenrijk zit er niet meer in. Ten opzichte van het het begin van het seizoen verkleint Manor weliswaar het gat naar de top, maar de andere achterhoedeteams boeken evenveel of meer progressie.

In de race in Brazilië waarin Felipe Nasr namens Sauber twee punten pakt en daarmee de hoop van Manor op de tiende plaats in kampioenschap de kop in drukt, komt Ocon echter nog heel dichtbij. Hij rijdt op de baan zelfs het gat naar Nasr dicht, maar helaas voor de Fransman zitter er enkele nóg snellere jongens achter hem. Een ijzersterke race blijft daardoor onbeloond en de teleurstelling overheerst in het Manor-kamp.

Uiteindelijk zal Manor dan ook niet met een heel prettig gevoel terug kijken op 2016. Elk punt mag door een team als Manor worden gekoesterd, maar na de bouw van een compleet nieuwe auto én het aantrekken van Mercedes als motorpartner had het stiekem op meer gehoopt.

Straks in maart
Manor is het enige team dat op dit moment nog geen rijders voor 2017 heeft bevestigd. Veel hangt ook af van wat er bij Mercedes staat te gebeuren, aangezien dat zijn weerslag heeft op het gehele deelnemersveld. Wie het ook gaan worden, makkelijk wordt het waarschijnlijk niet voor hen. Wist Manor in 2016 aardig op te krabbelen, in 2017 begint iedereen weer op nul. En dan is het kleine budget van Manor geen pré.

Eindoordeel Manor: 6