Volgens Narain Karthikeyan is het belangrijk dat hij vrijdagtraining mag blijven afwerken totdat hij tijdens de Grand Prix van India weer mag racen: “Vooral fysiek heb ik er erg veel aan.”

Karthikeyan begon het jaar als racecoureur bij HRT, maar moet zijn zitje als sinds de Grote Prijs van Engeland afstaan aan Daniel Ricciardo. Inmiddels kijkt hij dus al zeven races toe, al heeft hij wel drie keer op vrijdag een vrije training mogen afwerken.

“Het is erg belangrijk dat ik die vrije trainingen op me mag nemen”, vertelt Karthikeyan, die in Zuid-Korea ook op vrijdagochtend in actie komt, aan Autosport. “Het is niet zozeer belangrijk voor hoe snel ik kan rijden, maar wel voor hoe fit ik ben.”

“Je kunt namelijk nog zoveel in de sportschool trainen als je wilt, en ik train ook erg veel, maar er is toch niks dat net zo’n goede fysieke voorbereiding is als daadwerkelijk in een Formule 1-bolide rijden.”

“Het is echt puur een fysieke kwestie, want snelheid is niet iets wat je verliest. Over een enkele ronde snel zijn is eenvoudig, maar twintig ronden lang het uiterste geven is echt een totaal ander verhaal.”

Dat er wordt verwacht dat het in India behoorlijk heet is ten tijde van de Grand Prix aldaar, maakt het volgens de Indiase coureur nog belangrijker dat hij tijd krijgt om in de HRT F111 te oefenen. “Het is nu gewoon erg warm in India. In Delhi was het gisteren iets van 37 graden. Om die reden probeer ik ook op vrijdag zoveel mogelijk rondjes te rijden, want dat is gewoon de beste fysieke training die er is.”