Hij heeft er ook vandaag hard voor moeten knokken, maar de titel is binnen: Lewis Hamilton is vijfvoudig wereldkampioen. Een vierde positie in Mexico was genoeg om het kampioenschap veilig te stellen. “Ik ben enorm dankbaar voor vandaag.”

Hamilton hoefde na afloop van de race niet naar het podium, hij finishte immers als vierde, maar had als kersvers kampioen toch reden tot feest. “Dit voelt heel vreemd”, stamelt de Mercedes-coureur na afloop voor de microfoon.

De titel is binnen: Hamilton verslaat Vettel. Foto: Sutton.

“Ten eerste wil ik alle fans hier ontzettend bedanken, die maken de Mexicaanse Grand Prix zo bijzonder als hij is. Daarnaast wil ik mijn team enorm bedanken. Bono zei het al op de radio: de titel winnen we niet hier, maar met al het harde werk in alle andere races.”

Met zijn vijfde titel komt Hamilton op gelijke hoogte met Fangio: een legende in de sport. “Ik ben al sinds mijn dertiende samen met Mercedes. Om dit te volbrengen, Fangio deed het ook met Mercedes, wat een ongelofelijk gevoel. Ik ben erg geraakt door dit moment.”

Aan een vierde plaats had Hamilton vandaag genoeg om zijn kampioenschap veilig te stellen. Zonder slag of stoot ging dat zeker niet. “Het was een vreselijke race!”, geeft hij toe. “Ik had een goede start en kwam goed naar voren, maar ik weet niet wat er daarna gebeurde. Valtteri en ik hadden het allebei moeilijk en probeerden de auto over de finish te brengen.”