Toro Rosso’s technisch directeur James Key vindt dat het chassis van de 2017-auto slechter is dan andere jaren. 

De STR11, Toro Rosso’s auto uit 2016, werd beschouwd als een van de beste chassis’ op de grid, maar moest het destijds wel doen met een oude Ferrari-motor. Dit jaar rijdt het team met een up-to-date Renault-krachtbron, maar heeft het wel vijf punten minder dan het vorig jaar rond deze tijd had. Technisch directeur James Key weet waar het aan ligt.

“We hebben minder maximale downforce op dit moment”, zegt hij tegen Autosport. “Met het chassis zijn we minder ver dan we eerder waren met de nieuwe reglementen. Omdat deze pas een jaar geleden werden goedgekeurd, had niemand 18 maanden om aan een nieuwe auto voor dit seizoen te werken. Wat dat betreft zijn we nog niet zo ver en denk ik dat er voor ons nog veel te halen valt bij bepaalde zaken. Maar we hebben wel een paar goede coureurs, dus ik denk wel dat het goed komt.”

Concurrentie
Toro Rosso heeft momenteel 21 punten minder dan concurrent Force India, dat na vijf races de vierde plek in het constructeurskampioenschap bezet. Key prijst de prestaties van de Indiase renstal.

“Ze doen het geweldig bij Force India op dit moment. Ze scoren geregeld punten met beide auto’s, er is geen drama, ze hebben een goede betrouwbaarheid, een goede pace en strategie enzovoorts. Daardoor staan ze nu voor en doen ze het zo goed. De rest zit heel dicht bij elkaar. Het hangt nu af van elk weekend Als je een mindere dag hebt, verlies je zo een paar plaatsen in het kampioenschap.”