Kamui Kobayashi heeft voor het eerst een Formule 1-auto van Ferrari getest. Het ging weliswaar om een exemplaar uit 2010, maar het was toch een bijzondere ervaring voor de Japanner.

Kobayashi zit zonder racezitje in de Formule 1 sinds Sauber hem afgelopen winter passeerde, maar heeft in Ferrari een nieuwe werkgever gevonden. Ferrari heeft hem ‘in de familie heeft opgenomen’ en een plekje gegeven bij AF Corse, het fabrieksteam waarmee het aan het World Endurance Championship meedoet.

De 26-jarige Kobayashi weet inmiddels dus hoe het is om in een Ferrari 458 te rijden, maar een Formule 1-auto van de Scuderia besturen is toch andere koek. “Het gaf me een heel bijzonder gevoel”, vertelt Kobayashi over zijn eerste meters in de Ferrari F10 uit 2010.

Voorbereiding
Kobayashi kreeg de kans de auto op het circuit van Fiorano te testen als voorbereiding op de demonstratie die hij op 21 juli met de F10 moet geven tijdens Moscow City Racing. “Ik heb in 2010 toen ik op het circuit tegen deze auto moest racen wel gezien hoe snel hij is, dus het was goed voor me om de tijd te krijgen ermee te testen”, zegt hij.

Het was voor Kobayashi de eerste keer sinds de Grand Prix van Brazilië van vorig jaar dat hij in een Formule 1-auto mocht rijden, maar hij was er snel weer aan gewend: “Het is natuurlijk een heel andere auto dan de 458 waar ik nu mee rij, maar ik ben het wel gewend in verschillende soorten auto’s te rijden en had het snel weer in de vingers.”

Kobayashi kwam in de Formule 1 tot 125 punten in 60 Grands Prix. Hij reed zijn eerste twee races in 2009 voor Toyota, waarna hij in de seizoenen daarna voor Sauber actief was. Zijn beste resultaat is een derde plaats, behaald in zijn thuisrace op Suzuka in 2012.