Heikki Kovalainen toont zich geduldig met het team van Caterham en is vooralsnog bereid af te wachten of de renstal dit jaar nog progressie kan maken. Aan een transfer denkt hij (nog) niet.

Caterham had gehoopt dit seizoen de definitieve stap naar het middenveld te kunnen maken, maar dat is vooralsnog niet gelukt. Hoewel de formatie van Tony Fernandes af en toe wel kan aanhaken, is van echt meestrijden nog geen sprake.

Dit tot teleurstelling van het team zelf, maar ook van Kovalainen, die er van baalt dat de Maleisisch-Engelse renstal in haar derde jaar nog altijd in het niemandsland tussen de achterhoede en de middenmoot bivakkeert: “Ik weet dat iedereen binnen het team keihard werkt om beter te worden, maar we rijden vaak nog steeds eenzaam en alleen rondt”, constateert hij in gesprek met Autosport.

“Ik kan de jongens die voor ons op de grid staan niet bedreigen en dat is erg jammer, want daardoor kan ik niet laten zien waar ik als coureur toe in staat ben. Ik doe echter mijn best om me niet te laten afleiden door onze situatie en streef er naar net zo goed te blijven presteren als ik vorig jaar deed en gelijktijdig ook het team te helpen zoveel mogelijk progressie te maken.”

“Als coureur wil ik me hierna namelijk niet nog een jaar in dezelfde positie bevinden”, geeft Kovalainen toe. “Ik weet echter dat Caterham ook vooruitgang wil maken, dus ik heb mijn hoop gevestigd op de updates die we later in het seizoen willen introduceren.”

“Die updates moeten ons in theorie behoorlijk wat winst opleveren, dus ik moet gewoon maar afwachten of dat ook in praktijk zo zal zijn en of we vooruitgang kunnen maken”, zegt de Fin, die nog niet bezig is met een overstap naar een ander team: “Daar heb ik nog niet serieus over nagedacht en we zijn ook nog niet in gesprek, maar het mag duidelijk zijn dat ik volgend jaar een stap hogerop wil zetten.”

Kovalainen is dus bereid te wachten en aan te zien of hij die stap samen met Caterham kan zetten, maar als dat niet lukt, sluit hij een vertrek niet uit. “Op een gegeven moment moeten we toch met elkaar gaan nadenken over hoe ik ervoor kan zorgen dat ik volgend jaar in een positie zit om mijn kunnen te tonen”, aldus de coureur die eerder dit jaar een nieuw managementbureau in de arm heeft genomen.