Zonder zich er openlijk over op te winden, maakt Heikki Kovalainen zich serieus zorgen om zijn toekomst. De Fin erkent namelijk dat de kans reëel is dat hij zijn plekje bij Caterham kwijtraakt.

“De situatie is zoals hij is en ik loop daarom ook niet te stressen, maar ik heb geen idee wat er na de race van dit weekend gaat gebeuren”, geeft Kovalainen toe in een interview aan Autosport.

“Het kan zomaar zijn dat dit mijn laatste race is”, weet de coureur die dit weekend Grand Prix nummer 109 afwerkt. “Als dat inderdaad zo is, dan zou dat erg jammer zijn, maar ik ga desondanks mijn uiterste best doen om dit weekend zo goed mogelijk presteren. Meer dan dat kan ik ook niet doen.”

“Wat er daarna voor beslissing uit komt rollen, zien we dan wel weer”, stelt een gelaten Kovalainen, die er rekening mee houdt dat Caterham-eigenaar Tony Fernandes tegen die tijd slecht nieuws voor hem heeft: “Ik heb nog altijd een goede relatie met hem en het kan zomaar zijn dat ik mag blijven, maar in mijn ervaring is het geen goed teken als er zo laat in het seizoen nog geen duidelijkheid is.”

“Zelfs als het slecht voor me uitpakt, zal dat echter niet het einde voor mij zijn. Ik heb namelijk een leven, dus ik zal mezelf heus niet door mijn hoofd schieten als er geen plek voor me is. We gaan in dat geval ook niet bij de pakken neerzitten en mijn manager en ik overwegen ook nu al andere opties, zowel binnen als buiten de Formule 1.”

“Voor een groot deel daarvan is, net als in de Formule 1 tegenwoordig, echter geld nodig, maar ik wil daar eigenlijk niet aan meedoen en heb mijn manager dan ook verteld niet actief op sponsorjacht te gaan.”

“In mijn ogen leidt dat namelijk tot niets. Je kunt je wel voor één jaar ergens inkopen, maar op de lange termijn is het geen oplossing, tenzij je echt een grote geldschieter als bijvoorbeeld Santander achter je hebt staan.”

Wat Kovalainen nog wel kan redden, zo geeft hij ook zelf aan, is als hij en teamgenoot Vitaly Petrov er dit weekend in slagen de tiende plek bij de constructeurs af te pakken van rivaal Marussia, aangezien dat het team extra prijzengeld zal opleveren.

Mocht dit niet lukken, dan is de kans groot dat Kovalainen – die denkt dat hij ‘veel te bieden heeft’, maar door ‘de huidige situatie in de Formule 1’ door zijn gebrek aan sponsorgeld toch niet interessant is –  plaats moet maken voor een coureur die wel geld meeneemt. Mogelijke opvolgers die genoemd zijn, zijn Giedo van der Garde, Charles Pic en Bruno Senna.