Heikki Kovalainen strandde op een seconde van Q2 en hij hoewel hij dit jaar het tweede deel van de kwalificatie al een paar keer haalde, noemt hij dit zijn beste kwalificatie van het seizoen.

De keren dat Kovalainen wel Q2 bereikte, had hij dat vooral aan de omstandigheden te danken. Nu was er voor niemand een vuiltje aan de lucht. Toch hoefde de Fin maar een seconde toe te geven op de Williams van Pastor Maldonado, die als laatste naar de tweede kwalificatiesessie doorging. 

“Dit was waarschijnlijk mijn beste kwalificatieronde van het seizoen”, zegt Kovalainen. “Net als in Hongarije wist ik het uiterste uit de auto te halen in alle sectoren. Het geeft een goed gevoel als je weet dat er echt niet meer in had gezeten.” 

“We hebben hard gewerkt om een goede balans te vinden voor een droge baan en dat is gelukt”, vervolgt de Lotus-coureur. “Ik zie de race met vertrouwen tegemoet. Het zal interessant zijn om te zien hoe de bandenstrategieën uitpakken en of we ons racetempo van Suzuka kunnen evenaren.” 

Jarno Trulli moest zes tienden toegeven op Kovalainen. De Italiaan had niet de nieuwe versie van de stuurbekrachtiging tot zijn beschikking en dat brak hem op. “Toch ben ik redelijk tevreden”, aldus de Italiaan. “We staan ruim voor de auto’s achter ons en ons racetempo doet nauwelijks onder voor de teams net voor ons, dus een goede start en alles is weer in orde.”